Een kind met een mpox-virus wordt onderzocht
NOS Nieuws

WHO: opmars nieuwe variant mpox-virus is internationale noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de opmars in Afrika van een nieuwe variant van het mpox-virus, ook bekend als het apenpokkenvirus, aangemerkt als een internationale noodsituatie.

Het uitroepen van de noodsituatie volgt na een forse uitbraak in de Democratische Republiek Congo. Het virus is ook opgedoken in omliggende landen. De Afrikaanse volksgezondheidsorganisatie Africa CDC waarschuwde gisteren al voor een "continentale noodsituatie".

De nieuwe variant is besmettelijker en gevaarlijker dan vorige varianten. Volgens de WHO raakten dit jaar al meer dan 14.000 mensen besmet met het virus. Ook vielen er meer dan 500 doden, aanzienlijk meer dan een jaar eerder.

"In Congo circuleren al meer dan tien jaar mpox-virussen, maar het afgelopen jaar is het aantal besmettingen en doden flink gestegen", zei WHO-topman Tedros tijdens een persconferentie die op X werd uitgezonden.

Volgens Tedros is internationale samenwerking nodig om de uitbraak onder controle te krijgen. Daarvoor is vooralsnog 1,5 miljoen dollar vrijgemaakt, maakte de organisatie vandaag bekend.

De WHO maakt zich al een tijd zorgen over de opmars van het virus in tien Afrikaanse landen.

Ziekteverschijnselen

Het mpox-virus (virologen gebruiken ook de Engelse naam monkeypox) gaat over van dier op mens, maar ook van mens op mens, door intiem contact zoals zoenen en seks. Wie het virus oploopt, heeft in het begin last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Na een paar dagen verschijnen er vlekken op de huid. Deze huiduitslag gaat over in blaasjes, die na twee tot drie weken van de huid vallen.

Een mpox-patiënt laat een wond zien die veroorzaakt wordt door het virus

Het virus werd voor het eerst bij mensen vastgesteld in 1970 in de Democratische Republiek Congo, meldt WHO. Sindsdien wordt het virus vooral aangetroffen in Afrika, maar in 2022 dook een mildere variant op in Europa - ook in Nederland. Die variant was zelden dodelijk.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep ook toen een internationale noodtoestand uit op het gebied van de volksgezondheid. Vanwege de uitbraak werden in ons land ook mensen gevaccineerd tegen de ziekte.

Iedereen kan het mpox-virus krijgen: het komt voor bij bij jong en oud. Volgens het RIVM is de ziekte sinds april 2022 in Nederland bij 1306 mensen vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl