De Japanse premier op een persconferentie
NOS Nieuws

Japanse premier zegt Azië-reis af na waarschuwing voor 'mega-aardbeving'

De Japanse premier Kishida heeft zijn geplande reis naar Centraal-Azië afgezegd. Dat doet hij na een waarschuwing van het Japanse meteorologische agentschap JMA voor een 'mega-aardbeving'. Het is de eerste keer dat de dienst zo'n waarschuwing heeft afgegeven, zei Kishida tijdens een persconferentie.

De premier heeft bij een crisis in het land de hoogste verantwoordelijkheid en daarom blijft hij in het land. "Ik heb besloten de komende week in het land te blijven om ervoor te zorgen dat onze voorbereidingen en communicatie in orde zijn", aldus Kishida.

Mega-aardbeving

De waarschuwing van het JMA kwam nadat er in het zuidwesten van het land een aardbeving was gevoeld met een kracht van 7,1. Zestien mensen raakten gewond en meerdere gebouwen raakten beschadigd. Ook werd er voor de kustgebieden van het eiland Kyushu een tsunamiwaarschuwing afgegeven.

De Japanse overheid verwachtte al, op basis van onderzoek, dat er in de komende 30 jaar een zware aardbeving zal plaatsvinden in de Nankai-trog, een diepe kloof voor de kust van Japan.

Door de beving van gisteren is er volgens het agentschap JMA een verhoogde kans op zo'n mega-aardbeving. Een grote beving daar zou kunnen leiden tot ruim 300.000 doden. De regering hoopt een hoog aantal doden te voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.

Het JMA roept mensen in de gebieden op de Nankai-breuklijn op om maatregelen te nemen: zet meubels vast, weet waar je kan schuilen en maak met familieleden afspraken over hoe van elkaar na te gaan of ze veilig zijn. Het advies geldt in ieder geval voor een week.

Tokio

Vanochtend werd de hoofdstad van Japan getroffen door een beving met een kracht van 5,3. De aardbeving vond plaats op een diepte van 10 kilometer in de prefectuur Kanagawa, die grenst aan Tokio. Het gebied ligt niet op de Nankai-breuklijn. Volgens premier Kishida is er vooralsnog geen zware schade gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl