Carles Puigdemont gisteren in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Onduidelijkheid over Puigdemont, politie twijfelt over vertrek naar België

Er is onduidelijkheid over de verblijfplaats van de gevluchte Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Vanmorgen meldde zijn partij Junts per Catalunya dat hij terug in België zou zijn. Een Catalaanse politiechef bevestigt het nieuws niet en zegt op een persconferentie "niet uit te sluiten" dat Puigdemont nog in Barcelona is.

Puigdemont verscheen gisteren rond 09.00 uur in Barcelona, samen met Josep Rull, de voorzitter van het Catalaanse parlement. Hij was daar na zeven jaar ballingschap en hield een korte toespraak voor ongeveer 3500 aanhangers. Hij sprak over zijn wens voor een "vrij en onafhankelijk Catalonië". Daarna stapte hij in een wachtende auto en verdween hij weer.

De politie in Catalonië hield een klopjacht om hem te vinden. Honderden agenten werden ingezet en wegen werden afgesloten voor meerdere politiecontroles. Toch wist Puigdemont uit de handen van de politie te blijven. Twee agenten zijn aangehouden, zij worden verdacht hem te hebben geholpen te vluchten.

Volgens de Catalaanse politie reed achter de vluchtauto een auto met Nederlands kenteken. Dat is ook op foto's te zien. Onduidelijk is of die auto iets te maken heeft met de vlucht van Puigdemont.

Dinsdag in Barcelona

De partij van Puigdemont meldde vandaag op het Catalaanse radiostation RAC1 dat hij sinds dinsdag, twee dagen voor zijn korte toespraak, al in Barcelona was. Er werd niet bekendgemaakt waar hij precies zat. Het huis van Puigdemont ligt in het Belgische Waterloo. In tegenstelling tot zijn partij heeft hij zelf niet bekendgemaakt dat hij daar verblijft.

De Catalaanse politie meldde op de persconferentie geen informatie te hebben ontvangen dat Puigdemont ook echt in België is. "We vertrouwen niet wat politici over zijn vlucht zeggen."

De Catalaanse activist Lluís Llach meldde gisteren op sociale media, naar eigen zeggen op gezag van Puigdemont zelf, dat hij "veilig" was. Toen was nog onduidelijk of dat ook echt klopte.

Puigdemont wordt gezocht vanwege een bevel van het hooggerechtshof in Spanje, waar hij wordt verdacht van onder andere verduistering samen met andere onafhankelijkheidsleiders. Er geldt een amnestiewet in Spanje, waardoor Catalaanse separatisten die een rol speelden bij het onafhankelijkheidsreferendum in 2017 amnestie kunnen krijgen. Vanwege de beschuldigingen van verduistering geldt dit niet voor Puigdemont, die al jaren in België woont.

Puigdemont met de toespraak in Barcelona:

Catalaanse separatistenleider Puigdemont keert na ballingschap terug in Barcelona

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl