Amsterdam UMC over patenten-kwestie: 'Plasterk niet de enige uitvinder'
Het Amsterdam UMC wil toch dat een van hun onderzoekers als mede-uitvinder wordt toegevoegd aan patentaanvragen van oud-minister Plasterk. Na onderzoek concludeert het ziekenhuis dat het "uitvinderschap niet uitsluitend toebehoort aan Ronald Plasterk".
Dat zegt het Amsterdam UMC in een verklaring. Eerder zei het universitair ziekenhuis nog tegen NRC, dat de 'patentenkwestie' als eerste in de publiciteit bracht, dat het terecht was dat Plasterks naam als enige op de patenten stond, omdat het idee van hem was.
Maar het ziekenhuis heeft de gang van zaken rond die patentaanvragen nader onderzocht. Ze raadpleegden betrokkenen en externe specialisten, en bekeken het e-mailverkeer tussen Plasterk en zijn toenmalige collega-onderzoeker. Nu concludeert het ziekenhuis dus dat die collega ook op de patenten thuishoort.
Voor miljoenen verkocht
Plasterk deed als moleculair bioloog enkele jaren geleden onderzoek naar vaccins tegen kanker bij het Amsterdamse ziekenhuis. Hij vroeg de patenten aan via een eigen bedrijf, buiten het AUMC om. Dat bedrijf, inclusief de patentaanvragen en een inmiddels goedgekeurd patent, verkocht hij vervolgens voor tientallen miljoenen aan farmaceutisch bedrijf CureVac.
Plasterk was inmiddels in beeld als kandidaat-premier. Maar de discussie over het 'gerommel' rond de patenten en de beschuldigingen van zelfverrijking door het gebruik van publiek geld, kostten hem uiteindelijk het premierschap.
Het ziekenhuis heeft CureVac, de huidige eigenaar van de patenten en aangevraagde patenten, benaderd om de collega van Plasterk toe te voegen. Als werkgever van die mede-uitvinder zou het AUMC in dat geval automatisch en met terugwerkende kracht mede-eigenaar van de patenten worden.
Mocht het ziekenhuis bij de farmaceut geen gehoor krijgen, dan volgen er juridische stappen, zegt een woordvoerder tegen NRC.