Topman Zuckerberg van Meta bij een verhoor in de Amerikaanse Senaat
NOS Nieuws

Financial Times: Google en Meta richtten advertenties op tieners

Techbedrijven Google en Meta zouden hebben samengewerkt aan een reclamecampagne die specifiek gericht was op tieners. Dat meldt de Britse krant Financial Times op basis van gesprekken met ingewijden en documenten. Hiermee zou Google zijn eigen regels hebben overtreden. Bij het bedrijf geldt een verbod om advertenties te personaliseren voor en te richten op minderjarigen.

Het zou gaan om reclames op YouTube (dat eigendom is van Google), die bedoeld waren voor 13- tot 17-jarige kijkers. Hierin werd het sociale medium Instagram - eigendom van Meta - gepromoot in de hoop beter te kunnen concurreren met het populaire TikTok.

De Financial Times meldt dat de bedrijven geprobeerd hebben het ware doel van de reclames te verhullen. De doelgroep van de campagne zou als "onbekend" in het systeem staan, terwijl Google volgens de krant wist dat het om tieners ging. De campagne zou stopgezet zijn, nadat de Britse krant Google over dit onderwerp had bevraagd.

'Punt uit'

Google zegt tegen de NOS dat het bedrijf gepersonaliseerde advertenties aan minderjarigen verbiedt, "punt, uit". "Dit beleid gaat veel verder dan wat verplicht is." Ook zegt het techbedrijf nog eens tegenover medewerkers te zullen benadrukken dat ze adverteerders niet mogen helpen met campagnes die tegen het bedrijfsbeleid ingaan.

Meta was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de Financial Times vindt dat bedrijf niet dat het regels heeft omzeild. Meta is naar eigen zeggen altijd "open geweest" over een platform aanbieden waar jongeren "contact kunnen maken met vrienden, een gemeenschap kunnen vinden en interesses kunnen ontdekken."

Verhoor in Senaat

De campagne zou al bedacht zijn toen eerder dit jaar enkele CEO's van techbedrijven, onder wie Mark Zuckerberg van Meta, verhoord werden door de Amerikaanse Senaat. De Senaat was bezorgd over het verband tussen het verslechterende welzijn van kinderen en sociale media.

Zuckerberg maakte toen excuses aan families van kinderen die slachtoffer waren geworden van seksuele uitbuiting en misbruik op zijn platforms.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl