Hulpdiensten proberen bij de slachtoffers te komen
NOS NieuwsAangepast

Moeder en kind uit Urk overleefden instorten hotel dankzij omvallende deur

Hulpdiensten noemen het een wonder dat ze vanmorgen vroeg een Nederlands jongetje van bijna 2 jaar en zijn moeder (23) levend uit het ingestorte hotel in Duitsland halen. Met zijn slaapzak nog aan wordt het kind door hulpverleners uit de betonnen constructie getild. Zijn moeder volgt niet veel later. De Nederlandse vader (26) wordt later gered, hij heeft urenlang onder het puin gelegen.

"We dachten dat we niemand levend zouden terugvinden", vertelt een van de betrokkenen bij de reddingsoperatie.

Gisteravond stortte het hotel in het Duitse plaatsje Kröv in, waardoor twee mensen zijn omgekomen. In totaal zaten er veertien mensen vast onder het puin, waaronder het Nederlandse gezin uit Urk. Eén persoon is nog niet gered, de Duitse politie zegt daarmee wel in contact te zijn. Het is niet duidelijk hoe die persoon eraan toe is.

Overleefd door deur

De moeder en zoon uit Urk overleefden doordat er een deur op hen viel, zo is verteld op een persconferentie. Onder de deur werden ze beschermd tegen de brokstukken. De vader is naar het ziekenhuis gebracht, hij is buiten levensgevaar. De vrouw liep lichte verwondingen op, het kind is fysiek ongedeerd.

Het plaatsje Kröv is een populaire toeristenplek aan de Moezel en is ook geliefd onder Nederlanders, het ligt slechts iets meer dan twee uur rijden van Maastricht.

Op beelden is te zien hoe de eerste mensen uit het gebouw worden gehaald:

Hulpdiensten halen mensen uit deels ingestort hotel in Duitsland

In Urk is al snel duidelijk dat het gaat om een gezin uit die plaats. De vrouw werkt bij een lokale krant als redacteur en de krant wordt goed op de hoogte gehouden van de situatie. Ook de gemeente wordt geïnformeerd en heeft contact met de familie. "We leven erg mee en we bidden voor de familie van iedereen die eronder terecht is gekomen", laat de gemeente weten aan de regionale Omroep Flevoland.

Een duidelijke oorzaak voor het instorten is er nog niet. Wat wel bekend is, is dat er gisteren nog bouwwerkzaamheden waren in hotel Reichsschenke Zum Ritter Götz. Er wordt onderzocht of er een verband is tussen de werkzaamheden en het instorten. Het gebouw, dat dateert uit de 17de eeuw, kreeg er in de jaren tachtig twee verdiepingen bij, ondersteund door een betonnen plafond.

Delen van dat plafond liggen met andere brokstukken rond het ingestorte gebouw, is te zien op foto's. Het ooit zo pittoreske en typisch Duitse pand ligt behoorlijk in puin. In de tussentijd doen de hulpdiensten er alles aan om de laatste persoon die in het pand zaten, te redden. Dat gaat moeizaam vanwege instortingsgevaar. "Maar alle energie gaat uit naar het redden van mensen", aldus een hulpverlener. De verwachting is dat het nog enkele uren kan duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl