Enkele tientallen mensen stonden bij het begin van de stoet langs de weg
NOS NieuwsAangepast

Groningen neemt afscheid van Jacques d'Ancona met rouwstoet en bijeenkomst

In Groningen wordt vandaag afscheid genomen van Jacques d'Ancona. De journalist overleed vorige week op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Paterswolde.

Vrienden, familie en belangstellenden komen vanmiddag om 14.00 uur samen tijdens een bijeenkomst op evenementenlocatie Martiniplaza. Daar worden ruim 1500 mensen verwacht, schrijft RTV Noord. Voorafgaand aan de bijeenkomst rijdt de rouwwagen langs plekken in de buurt waar d'Ancona een warme band mee had.

Dagblad van het Noorden

De stoet vertrok rond 11.00 uur bij het huis van de journalist in Paterswolde. Daar stonden enkele tientallen mensen in stilte langs de kant van de weg, schrijft RTV Noord. Daarna werden onder meer het sportcomplex van vereniging Be Quick 1887 (waar hij erelid was) en de Stadsschouwburg aangedaan.

De stoet kwam ook nog langs het voormalig kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden, voorganger van het huidige Dagblad van het Noorden. Voor die krant heeft d'Ancona 67 jaar lang geschreven.

Langs de route konden mensen een laatste eer bewijzen aan d'Ancona. Dat werd door tientallen mensen gedaan. De stoet werd begeleid door zes politiemotoren.

Onomwonden en eerlijk

D'Ancona werd in de jaren 80 bekend door zijn werk als juryvoorzitter van de Soundmixshow, een zangwedstrijd op tv, gepresenteerd door Henny Huisman. Hij stond bekend om zijn onomwonden, eerlijke feedback.

Hij kampte al langer met gezondheidsproblemen, maar hield die voor zichzelf.

'Dag Jacques' staat boven de ingang van Martiniplaza

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl