NOS Sport

Djokovic eindelijk olympisch kampioen na zinderende finale tegen Alcaraz

Novak Djokovic heeft het laatste ontbrekende puzzelstukje aan zijn enorme erelijst toegevoegd. De 37-jarige Serviër won op de banen van Roland Garros in Parijs olympisch goud, door in een zinderende finale Carlos Alcaraz te verslaan: 7-6 (3), 7-6 (2).

Djokovic won in zijn carrière alle grote titels (alle grandslamtoernooien, de Davis Cup, de ATP Finals en alle masterstoernooien), maar olympisch goud had hij nog niet. Bij drie van de vorige vier Spelen werd hij in de halve finales uitgeschakeld.

Gedroomde finale

Djokovic tegen Alcaraz was de gedroomde finale in Parijs en het tweetal maakte de verwachtingen waar. Onder toeziend oog van onder anderen Serena Williams, IOC-voorzitter Thomas Bach en acteurs John Travolta en Sharon Stone ontvouwde zich een zinderende wedstrijd.

  • Reuters
    Serena Williams (rechts) naast IOC-voorzitter Thomas Bach
  • AFP
    Sharon Stone
  • AFP
    John Travolta
  • Reuters
    Fans van beide finalisten
  • AFP
    De vriendschappelijke foto voor de finale

Beide finalisten hadden gedurende het toernooi nog geen set verloren en brachten in de eindstrijd meteen rally's om van te smullen. Het ritme van Djokovic versus de energie en verrassende bewegingen van Alcaraz.

Genieten

Alcaraz werkte vroeg in de eerste set meerdere breekkansen weg van zijn Servische tegenstander, die zelf bij 4-4 aan de bak moest om niet gebroken te worden. Met een minzaam lachje poetste Djokovic de breekpunten weg. Alcaraz lachte vrolijk mee, beide mannen genoten zichtbaar van de rally's waarin zij elkaars zwaktes zochten, maar ook niet onder elkaars sterke punten uitkwamen.

De slopend lange eerste set kreeg de tiebreak die hij verdiende, met ruim anderhalf uur op de klok sleepte Djokovic die naar zich toe.

Carlos Alcaraz bood uitstekend partij, maar trok net aan het kortste eind

In de tweede set gingen Djokovic en Alcaraz verder waar ze gebleven waren. Ditmaal kreeg alleen Djokovic een breekkans, maar verder maakten beide wereldtoppers er wederom een heerlijke strijd van. En opnieuw moest een tiebreak de beslissing brengen.

Djokovic opende de tiebreak met een schitterende forehandwinner, om dat kunstje op 2-2 nog eens dunnetjes over te doen. De Serviër liep daarna uit naar 6-2 en maakte het met vier matchpoints op zak af met nog maar eens een prachtige forehandwinner.

Dat het winnen van alles wat er te winnen valt Djokovic niet blasé heeft gemaakt, bleek uit zijn uitzinnige reactie na het winnende punt.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl