Ook Van de Velde en Immers door, drie Oranje-beachduos bij laatste zestien

Van de Velde en Immers ondanks nederlaag naar laatste zestien in Parijs

Alle Nederlandse beachvolleybalduo's zijn bij de Olympische Spelen in Parijs de groepsfase doorgekomen. Na Stefan Boermans/Yorick de Groot en Raïsa Schoon/Katja Stam hebben ook Steven van de Velde en Matthew Immers zich geplaatst voor de achtste finales.

De twee verloren van de Noren Anders Mol en Christian Sørum (16-21, 19-21), maar eindigden op doelsaldo wel op de tweede plaats in hun poule.

Immers na bereiken laatste zestien: 'We gaan op zoek naar die flow'

Een steeds groter deel van het publiek keerde zich ook in de derde wedstrijd van het duo tegen Van de Velde, die in 2016 door een Engelse rechtbank werd veroordeeld tot vier jaar cel voor seks met een 12-jarige. Bij de opkomst klonk er geklap vanaf de deels oranjegekleurde tribunes, maar elke keer dat Van de Velde serveerde nam het gejoel toe.

Boermans/De Groot en Schoon/Stam

Boermans en De Groot sloten de groepsfase superieur af. Ook hun derde duel, met het Franse duo Youssef Krou/Arnaud Gauthier-Rat als tegenstander, werd gemakkelijk gewonnen: 21-15, 21-16.

Bij de vrouwen verloren Schoon en Stam van de Braziliaanse Barbara Seixas de Freitas en Carolina Solberg Salgado (21-16, 17-21, 17-19, maar zij waren - net als Boermans en De Groot al zeker van de volgende ronde.

In de eerste set ging het lang gelijk op bij Boermans en De Groot, maar ze schreven de eerste set uiteindelijk met ruime cijfers op hun naam: 21-15. Dat gold ook voor set twee.

Geduchte tegenstanders

Stam en Schoon waren ook nog ongeslagen, maar troffen in de Braziliaanse beachvolleybalsters geduchte tegenstanders. Ook zij hadden nog geen set weggegeven.

Het Nederlandse duo wist een voorsprong in de eerste set goed te behouden en won met duidelijke cijfers: 21-16. Maar in de tweede set moesten de Nederlandse vrouwen in de achtervolging na een 5-1-achterstand. De Braziliaanse beachvolleybalsters hielden stand: 21-17.

En zo moest in de derde set beslist worden wie ervandoor zou gaan met de poulewinst. Stam en Schoon kwamen terug van vijf punten achterstand én speelden maar liefst vier matchpoints weg. Toch konden ze niet voorkomen dat Seixas de Freitas en Solberg Salgado aan het langste eind trokken: 19-17.