NOS Sport

Springruiters pakken net geen medaille, Groot-Brittannië olympisch kampioen

Springruiters pakken net geen medaille, Groot-Brittannië olympisch kampioen

De Nederlandse springruiters hebben in Parijs naast een medaille in de landenwedstrijd gegrepen. Oranje eindigde als vierde. Het goud ging naar Groot-Brittannië, zilver was er voor Verenigde Staten. Frankrijk greep het brons. Drie jaar geleden eindigde Nederland in Tokio ook als vierde.

Nederland noteerde net als Frankrijk zeven strafpunten. De thuisploeg was echter 0,42 seconden sneller. Namens Nederland verschenen Maikel van der Vleuten, Kim Emmen en Harrie Smolders in de ring.

Emmen foutloos

De 29-jarige Emmen was met haar schimmel Imagine kort voor de kwalificatie opgeroepen als vervanger van Willem Greve, die samen met zijn paard Grandorado TN NOP om tactische redenen buiten de ploeg werd gehouden door bondscoach Jos Lansink. In de eindstrijd, waarin door de afzegging van Mexico negen landen het tegen elkaar opnamen, tekende Emmen net als in de kwalificatie voor een foutloze omloop.

Van der Vleuten en Beauville Z noteerden zes strafpunten, Smolders en zijn paard Uricas van de Kattevennen kregen één strafpunt wegens tijdsoverschrijding.

Charme van de sport

De nederlaag met miniem tijdsverschil in de tuinen van Versailles viel Smolders zwaar. "Dit is niet normaal. Dat je zo een medaille verliest is heel pijnlijk. Tegelijkertijd is dit ook de charme van onze sport."

Smolders stak na afloop de loftrompet over het optreden van Emmen. De 29-jarige amazone, die pas sinds oktober 2023 een combinatie vormt met Imagine, is de tweede vrouw die ooit deel uitmaakte van de Nederlandse springequipe. Tijdens de Spelen van 2008 in Peking was er een plek in de ploeg gereserveerd voor Angelique Hoorn.

Vakmanschap

In Smolders' optiek was de keuze voor Emmen van Lansink, zelf zevenvoudig olympiër, gerechtvaardigd. "Haar optreden tijdens de Spelen getuigt van veel vakmanschap. Voor veel mensen is haar rijden in Parijs een openbaring. Maar wij wisten allang dat ze dit kon."

"Kim is niet naar Parijs gekomen om onder de indruk te raken van de Olympische Spelen. Ze is hier om een medaille te pakken."

De Nederlandse springruiters krijgen na het weekeinde kans op revanche, wanneer de individuele wedstrijd op het programma staat.

"De concurrentie is enorm", benadrukte Smolders. "Er staat hier een heel sterk veld aan de start, iedereen zit heel dicht bij elkaar. Laten we maandag eerst maar eens de kwalificatie zien door te komen. Daarna zien we wel verder."

Advertentie via Ster.nl