NOS Nieuws

Wekdienst 2/8: Hamas-leider Haniyeh begraven • Nederland gaat opnieuw voor goud

Goedemorgen! In Qatar wordt Hamas-leider Ismail Haniyeh begraven en Nederlandse olympiërs gaan vandaag opnieuw voor goud.

Eerst het weer: het is zonnig en in de loop van de ochtend vormen zich in het binnenland enkele stapelwolken. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind wordt het 24 tot 26 graden. De komende dagen verlopen licht wisselvallig en iets minder warm.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Qatar wordt de geliquideerde Hamas-leider Haniyeh begraven. Gisteren was een uitvaartceremonie voor hem in Iran. Bij die processie werd opgeroepen tot wraak tegen Israël, al heeft Israël de verantwoordelijkheid nog niet opgeëist. Lees alles over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten in ons liveblog.
  • In voormalig concentratiekamp Auschwitz wordt stilgestaan bij de Europese Holocaustherdenkingsdag voor Sinti en Roma. Het is vandaag precies 80 jaar geleden dat voor de laatste maal in de Tweede Wereldoorlog een groep Roma en Sinti werd vermoord. De Duitse Bondsdagvoorzitter Bärbel Bas geeft een speech.
  • Op de Olympische Spelen start het atletiektoernooi en daarvoor komt Sifan Hassan voor het eerst in actie. De atlete loopt de series op de 5000 meter. Ook zijn er weer Nederlandse kansen op medailles bij het roeien, judo, tennis, BMX en het windfoilen. In ons overzicht zie je wanneer de Nederlanders in actie komen.
  • De nationale vlindertelling begint vandaag. Tot en met zondag kun je een kwartier lang vlinders tellen in je tuin of op je balkon en die aantallen doorgeven aan de Vlinderstichting.

Dit is er vannacht gebeurd:

De drie Amerikanen die gisteren zijn vrijgekomen na een gevangenenruil met Rusland, zijn aangekomen in de VS. Vlak voor middernacht plaatselijke tijd landde het vliegtuig dat de drie van het Turkse Ankara naar de luchtmachtbasis Andrews bij de Amerikaanse hoofdstad Washington bracht.

Een voor een kwamen oud-marinier Paul Whelan en de journalisten Evan Gershkovich en Alsu Kurmasheva de vliegtuigtrap af, waar ze werden begroet door president Biden en vicepresident Harris. Als oud-militair salueerde Whelan naar de bevelhebber, om hem vervolgens hartelijk te omhelzen.

Even daarvoor verwelkomde de Duitse bondskanselier Scholz een deel van de gevangenen die gisteren door Rusland werden vrijgelaten. Voor zover bekend zijn in Keulen dertien personen aangekomen: acht Russische politieke gevangenen en vijf Duitse staatsburgers.

Bij de gevangenenruil met het Westen liet Rusland zestien gevangenen vrij, in ruil voor tien Russen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Goed nieuws voor niet-rokers. Op steeds minder terrassen in Utrecht mag nog een sigaret worden opgestoken. De gemeente Utrecht hoopt dat op termijn ieder terras in de stad rookvrij is.

Utrecht wil meer rookvrije terrassen: 'Wij verzoeken mensen vriendelijk om elders te roken'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl