NOS Sport

Van den Hoogenband na eerste Nederlandse medailles: 'Niet opgelucht, maar trots'

Van den Hoogenband na eerste Nederlandse medailles: 'Niet opgelucht, maar trots'

Slapen deed hij er niet minder om, maar ook chef de mission Pieter van den Hoogenband is blij dat de Nederlandse medailledroogte vanmiddag ten einde is gekomen.

Na vier dagen zonder succes begon er namelijk heel voorzichtig wat gemor te klinken. Sinds de Spelen van 1988 in Seoel duurde het nooit zo lang tot er een medaille werd gewonnen door een Nederlandse sporter.

Is Van den Hoogenband opgelucht dat de roeiers (goud voor de mannen dubbelvier, zilver voor de vrouwen dubbelvier) de ban braken? "Nee, ik ben niet zo zeer opgelucht. Ik heb eerder een gevoel van trots. En bewondering. We hebben een geweldige roeiploeg: we zijn echt een roeiland geworden."

'Eigen achtergrond'

Dat Nederland pas op de vijfde dag van de Spelen op de medaillespiegel verscheen, is volgens Van den Hoogenband ook gewoon een kwestie van pech hebben. "Iedere wedstrijd heeft zijn eigen achtergrond. De handboogschutters deden het waanzinnig goed en pakten een vierde plaats met perspectief. En Puck Pieterse (lekke band in de tijdrit bij het wielrennen, red.) had gewoon vette brute pech."

"Maar ik ben voor alle Nederlandse sportliefhebbers blij dat de roeiers de goede prestaties hebben omgezet in metaal. De mannen in de dubbelvier hebben de 150ste Nederlandse gouden medaille gepakt. Dat heeft enorm veel waarde."

Vanavond kunnen de zwemmers en de turners Nederland omhoog stuwen op de medaillespiegel.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl