Het Indiase leger helpt bij de reddingsoperatie
NOS Nieuws

Bijna duizend mensen gered na aardverschuivingen India

Na aardverschuivingen in het zuiden van India zijn bijna duizend mensen gered door het Indiase leger en reddingswerkers. Er zijn zeker 165 doden, maar er wordt verwacht dat het aantal verder oploopt. Nog ruim tweehonderd mensen worden vermist, meldt persbureau Reuters.

De deelstraat Kerala is opgeschrikt door aardverschuivingen die veroorzaakt werden door zware regenval. Het is op dit moment moessonseizoen, waardoor het al geruime tijd hard regent. Vooral de hoeveelheid regen was niet te voorzien: er viel 572 millimeter, terwijl er 204 millimeter werd verwacht.

Door de aardverschuivingen zijn er modderstromen ontstaan waardoor mensen bedolven raakten onder aarde, rotsen en puin. Er wordt van uitgegaan dat veel slachtoffers zijn meegesleept in de rivier de Chaliyar. Meerdere mensen zijn daarin gevonden door reddingswerkers.

In de deelstaat werken veel arbeiders op thee- en kruidenplantages en het is een populaire regio voor toeristen. Vooral arbeiders en hun families zijn de slachtoffers van de modderstromen en veel van hun huizen zijn meegesleurd door de modderstromen. Er waren op het moment van de aardverschuivingen weinig toeristen in het gebied, die wegbleven vanwege de verwachte regen.

Noodbrug

Na de aardverschuivingen werd er een grote reddingsoperatie gestart om te zoeken naar slachtoffers. Het leger heeft de luchtmacht ingezet om met helikopters te kunnen zoeken naar vermisten.

Omdat de brug over de rivier vernietigd is, werken de militairen aan een noodbrug. Reddingswerkers vervoeren slachtoffers op brancards met een kabelbaan naar de overkant van het water.

Op de plek waar deze brug stond, worden bomen en stenen weggehaald. De bewoners van de huizen bij de brug zijn volgens een reddingswerker niet gevonden.

Zoektocht moeizaam

Reddingswerkers blijven zoeken naar slachtoffers. Omdat het de komende vijf dagen blijft regenen en veel wegen geblokkeerd zijn, verloopt dat moeizaam. Ook zou de regen nieuwe modderstromen kunnen veroorzaken. De autoriteiten hebben aangeraden voorzorgsmaatregelen te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl