Is de Seine vandaag schoon
NOS Nieuws

Wekdienst 30/7: Spaanse premier moet getuigen • Judoka's en zwemmers in actie op Spelen

Goedemorgen! Het waarnemend hoofd van de Amerikaanse Secret Service verschijnt vandaag voor de senaatscommissie. En op de vierde dag van de Olympische Spelen komen vandaag Nederlandse atleten in actie bij onder meer judo en zwemmen.

Maar eerst het weer: vandaag volop zon met alleen wat sluierwolken. Het wordt een warme, in het binnenland zelfs tropische dag: de maxima liggen tussen 27 en 31 graden.

weer 30.7

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • Het is de vierde dag van de Olympische Spelen in Parijs. Vandaag zien we veel Nederlanders in actie in het judo en het zwemmen. Ook wordt er door Oranje geroeid, gebeachvolleybald en getennist. En lukt het vandaag wel om de zeilers van start te laten gaan?
  • De Spaanse premier Pedro Sánchez moet getuigen in het corruptieonderzoek naar zijn vrouw. Zij wordt ervan beschuldigd een rol te hebben gespeeld bij het regelen van 475 miljoen euro aan overheidssteun voor Air Europe, in ruil voor sponsoring. Volgens de premier is ze onschuldig.
  • In Frankrijk is een hittegolf gaande: op veel plekken werd het gisteren meer dan 35 graden. Vooral in het midden en zuiden moeten vakantiegangers rekening houden met extreme hitte. Het kan op sommige plekken warmer dan 40 graden worden.
  • In de VS sluit de aanmeldingstermijn voor de presidentskandidaat bij de Democraten. Wie Kamala Harris nog wil uitdagen, heeft alleen vandaag nog om voldoende steunbetuigingen aan te leveren. Tot nu toe heeft niemand dat gedaan.

Dit is er vannacht gebeurd:

In Marokko krijgen bijna 2500 veroordeelden gratie van koning Mohammed. Het gaat voornamelijk om veroordeelde journalisten en politieke gevangenen, onder wie onderzoeksjournalist Omar Radi. Hij werd 3 jaar geleden veroordeeld voor spionage voor de Nederlandse ambassade. Ook oprichter Taoufik Bouachrine van een kritische Arabischtalige krant zou zijn vrijgelaten.

Ieder jaar verleent de koning van Marokko gratie aan gevangenen vanwege de Dag van de Troon, maar omdat Mohammed nu 25 jaar aan de macht is, komen veel prominente gevangenen vrij. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat deze journalisten bij schijnprocessen zijn veroordeeld.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De rivier de Seine in Parijs is de afgelopen dagen steeds te vies bevonden om erin te trainen voor de Olympische triatlon. Vanmorgen vroeg werd het besluit genomen om het triatlon-onderdeel daar met zeker een dag uit te stellen, omdat de waterkwaliteit onvoldoende was.

En dat terwijl de organisatie hulp van specialisten van het Amsterdamse Waternet kreeg om de rivier zo schoon mogelijk te krijgen. Zij gaven hun Parijse collega's advies hoe ze de Seine net zo schoon kunnen krijgen als de Amstel.

In Parijs hopen ze op het schone water van de Amstel

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl