Tohar Butbul verlaat de tatami omdat zijn tegenstander niet kwam opdagen
NOS Sport

Judobond onderzoekt Algerijn die plots te zwaar is voor duel met Israëliër

De Internationale Judofederatie IJF heeft een onderzoek ingesteld naar de Algerijnse judoka Messaoud Redouane Dris. De 22-jarige Algerijn moest het op de Olympische Spelen van Parijs opnemen tegen de Israëliër Tohar Butbul, maar werd bij weging vooraf te zwaar bevonden.

Dris en Butbul komen uit in de gewichtsklasse tot 73 kilogram. Bij de weging, die een dag voor de wedstrijd plaatsvond, werd Dris 400 gram te zwaar bevonden en daarop gediskwalificeerd.

De IJF onderzoekt de zaak omdat het vermoeden bestaat dat de Algerijn weigert te judoën tegen de Israëliër.

"De sport moet vrij blijven van internationale conflicten. Helaas worden atleten vaak het slachtoffer van grote politieke geschillen die indruisen tegen de waarden van de sport", zegt het IJF.

Schande

Het hoofd van het Israëlische olympisch comité, Yael Arad, noemde het uitvallen van Dris "een schande" en riep op tot maatregelen tegen de Algerijnse delegatie.

Tohar Butbul (Isr) wordt aangewezen als winnaar, er is geen tegenstander.

In Algerije klinkt er juist waardering voor Dris. In de krant al Nahar werd de judoka geprezen dat hij "op slimme wijze zijn Israëlische tegenstander ontliep door niet op gewicht te zijn".

Boycot tijdens vorige Spelen

Spanningen tussen islamitische landen en Israël leiden vaker tot boycots. Ook op de vorige Spelen ging er om die reden een judowedstrijd niet door.

Toen trok de Algerijn Fethi Nourine zich terug van het olympisch judotoernooi in Tokio. Als hij in de eerste ronde had gewonnen, had hij Butbul getroffen in de tweede ronde. De actie van Nourine leverde hem een schorsing van tien jaar op.

"We hebben hard gewerkt om de Spelen te bereiken, maar de Palestijnse zaak is groter", was destijds het commentaar van Nourine, die tijdens het WK 2019 al hetzelfde had gedaan.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl