NOS Nieuws

Philips ontvangt verzekeringsgeld vanwege slaapapneu-affaire

Medisch technologiebedrijf Philips heeft in het tweede kwartaal onderaan de streep 452 miljoen euro winst gemaakt. Het bedrijf verkocht meer en daarnaast ontving het verzekeringsgeld voor aansprakelijkheidsclaims vanwege de kwestie met de slaapapneu-apparaten.

Philips zette 4,5 miljard euro om de afgelopen maanden. Dat is 2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal bestellingen groeide, met 9 procent.

Alleen in China gaat het minder goed. Volgens het bedrijf hebben de anticorruptiemaatregelen gevolgen voor bestellingen door ziekenhuizen.

Miljard verlies

Vorig kwartaal maakte het bedrijf bekend een schikking te hebben getroffen met patiënten in de Verenigde Staten die zeggen ziek te zijn geworden door het gebruik van de slaapapneuapparaten. Daardoor maakte het bedrijf onderaan de streep toen nog een verlies van bijna 1 miljard euro.

Philips maakte toen ook bekend dat het bedrijf geld van verzekeraars zou krijgen. Die zouden een deel van de kosten van de aansprakelijkheidsclaims in de apneu-kwestie uitkeren. Dit kwartaal heeft Philips 150 miljoen euro ontvangen daarvoor. In de tweede helft van het jaar komt de overige 389 miljoen.

Philips verwacht voor het hele jaar tussen de 3 en 5 procent omzetgroei te realiseren. Daarbij merkt het bedrijf wel op dat er nog meer juridische procedures lopen rondom de slaapapneu-affaire, waaronder een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Mogelijke gevolgen daarvan zijn niet in de verwachtingen meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl