Dit zouden huurlingen zijn van de groep die door Toearegs is aangevallen
NOS Nieuws

'Tientallen huurlingen omgekomen in Mali'

Opstandige Toearegs zeggen dat ze in het noorden van Mali tientallen huurlingen hebben gedood of gevangengenomen van het Russische Africa Corps, de voormalige Wagnergroep.

De huurlingen zouden samen met Malinese militairen een plaats dicht bij de grens met Algerije hebben willen innemen. Het leger werkt sinds 2021 samen met het Africa Corps in de strijd tegen de Toearegs en andere rebellengroepen. De Toearegs zouden ook pantservoertuigen en vracht- en tankwagens hebben buitgemaakt.

Op socialemediakanalen gaan foto's en beelden rond van een gevecht in de woestijn en een slagveld met uitgebrande militaire voertuigen. Ook zijn omgekomen en gewonde militairen met een witte huidskleur te zien. Ze worden gedwongen om "Allahoe akbar" te zeggen. De strijd zou meerdere dagen hebben geduurd.

Bloggers

Ook Russische militaire bloggers die contacten hebben met de huurlingen maken melding van de nederlaag. Het dodental aan Russische kant loopt in hun berichten uiteen van twintig tot meer dan tachtig. Meer dan vijftien Russen zouden gevangen zijn genomen.

De Toearegs zeggen dat aan hun kant zeven strijders zijn omgekomen en twaalf strijders gewond zijn geraakt. Een deel van de Malinese militairen is volgens de Toearegs op de vlucht geslagen. Het leger van Mali erkent dat zijn militairen zich hebben teruggetrokken, maar zegt dat ze de strijd voortzetten.

Russische huurlingen vechten sinds 2021 met het Malinese leger tegen islamitische terroristen en naar onafhankelijkheid strevende Toearegs. Ook in andere landen in West-Afrika zijn voormalige Wagner-huurlingen actief. Volgens het Duitse persbureau DPA is dit de grootste nederlaag voor de huurlingen in West-Afrika tot dusver.

De Toearegs zijn een nomadisch volk waarvan het woongebied zich over meerdere landen in Noord-Afrika uitstrekt. In Mali streven ze een eigen onafhankelijke staat na in het noordoosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl