NOS SportAangepast

Russell raakt zege kwijt door te lichte auto, teamgenoot Hamilton wint GP België

George Russell is zijn zege in de Grand Prix van België kwijtgeraakt. De Engelsman is gediskwalificeerd omdat zijn auto 1,5 kilogram te licht is bevonden.

Door de diskwalificatie is Russels teamgenoot Lewis Hamilton uitgeroepen als winnaar. Oscar Piastri promoveert naar plek twee, Charles Leclerc krijgt de derde bokaal. Max Verstappen eindigt door deze verandering als vierde.

Russell won de race in eerste instantie na een geniale strategische zet. Hij was de enige toprijder die maar één pitstop maakte, waardoor hij vooraan kwam te liggen en Hamilton en zijn andere concurrenten achter zich hield.

Verstappen was op Spa-Francorchamps veroordeeld tot een inhaalrace en eindigde als vijfde, maar dat is nu dus de vierde plek geworden.

Mercedes-teambaas Toto Wolff reageert in een verklaring op X op de diskwalificatie. Hij erkent dat er een fout gemaakt is en verontschuldigt zich tegenover Russell.

Voor de regerend wereldkampioen was het wrang dat hij na zijn uitstekende kwalificatie, waarin hij de snelste was, toch vanaf de elfde plek moest starten.

Red Bull verwisselde voor de vierde keer in een jaar zijn verbrandingsmotor waardoor Verstappen een gridstraf van tien plekken kreeg.

Vervelend, want de laatste weken heeft de regerend wereldkampioen het toch al zwaar. De wagens van McLaren blijken dit seizoen razendsnel, de nieuwe Red Bull valt wat tegen.

Vorige week foeterde Verstappen in Hongarije bovendien over de strategische fouten van zijn teamleiding.

Goede start

Vanaf die elfde plek ging Verstappen wel voortvarend weg, mentaal misschien toch gesterkt door zijn goede kwalificatie. Na een paar rondes had hij al drie coureurs ingehaald.

Voorin lukte het Charles Leclerc niet om zijn koppositie lang vast te houden. Hamilton, die onlangs op Silverstone voor het eerst in bijna drie jaar een grand prix won, haalde hem op het rechte stuk in. Russell sloop in zijn kielzog mee.

De opmars van Verstappen stopte toen hij in drs-trein terechtkwam. Die ontstaat als meerdere coureurs die achter elkaar rijden op hetzelfde moment hun achtervleugel mogen openzetten. Dan heeft niemand er voordeel van en lukt het niemand om in te halen.

Het was voor Verstappen een meevaller dat Lando Norris, de nummer twee in de WK-stand, een slechte race kende. De McLaren-rijder startte als vierde, maar zakte snel weg. Norris eindigde de race als zesde en verloor dus twee punten in het WK.

Overigens reed ook Sergio Pérez een zwakke wedstrijd. De Mexicaanse teamgenoot van Verstappen staat na een reeks matige optredens onder zware druk bij Red Bull. Pérez startte als tweede, maar finishte als achtste.

Hamilton tegen Russell

Hamilton domineerde de race lange tijd, terwijl Russell in eerste instantie niet eens van een zege durfde te dromen. Het werd hem duidelijk dat hij Hamilton alleen nog af zou kunnen troeven met een éénstopper.

Russell

Leclerc wist zijn derde plek niet vast te houden en zag Piastri aan hem voorbij gaan. Voor de jonge Australiër was het zonde dat hij een slechte pitstop maakte. Dat kostte hem achteraf misschien wel de zege.

Verstappen ontsnapte uiteindelijk wel uit zijn DRS-treintje, maar op P5 stokte zijn inhaalrace. Het lukte hem op zijn mediumbanden niet om Leclerc aan te vallen. Aan Pérez had hij geen steun, die reed alweer achter hem.

Uiteindelijk mondde de grand prix op het befaamde circuit van Spa op de baan uit in heel spannende strijd tussen de twee Mercedes-coureurs. Het leek er lang op dat Russell met zijn slechtere banden zou worden ingehaald door Hamilton.

In de laatste drie rondes verdedigde Russell heldhaftig. Hamilton ramde bij hem op de poort, maar kwam er maar niet langs. Tot ruim twee uur na de wedstrijd, toen hij de zege na ingrijpen van de stewards alsnog toebedeeld kreeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl