Melinda Angel en Danika Marquez eerste getrouwde lesbische koppel van Curaçao
NOS Nieuws

Eerste lesbische stel getrouwd op Curaçao

  • Dick Drayer

    correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    correspondent Curaçao

Op Curaçao is zaterdagochtend voor het eerst een huwelijk voltrokken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Het lesbische koppel Melinda Angel en Danika Marquez gaf elkaar op het stadhuis in het oude stadsdeel Otrobanda, in Willemstad, het jawoord.

Dat op Curaçao en ook Aruba mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen, is mede het gevolg van de juridische strijd die Angel en Marquez in 2020 zijn begonnen.

Human Rights Caribbean ondersteunde de twee in een aantal rechtszaken. De vrouwen verzetten zich tegen de wettelijke bepaling dat alleen een man en vrouw met elkaar in het huwelijk mogen treden. Volgens hen was de bepaling onder meer in strijd met de anti-discriminatiebepaling in de Staatsregeling van Curaçao.

De Hoge Raad bekrachtigde begin deze maand een uitspraak van het hof in Willemstad dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. De regeringen op Aruba en Curaçao erkenden weliswaar dat er in de wettelijke bepaling sprake was van discriminatie, maar vonden dat de rechter op de stoel van de wetgever was gaan zitten door die bepaling uit het Burgerlijk Wetboek te schrappen. De Hoge Raad was het daar niet mee eens.

Protest

"Een historisch moment", zegt een klagende oudere man, die buiten in het zwart gekleed aan een ieder die het maar weten wil vertelt dat dit niet de wil van God is en dat hij zal blijven bidden zodat Curaçao "weer op het rechte pad komt".

Op Curaçao bestaat verzet tegen het homohuwelijk. Tegenstanders zijn vooral te vinden in politieke en religieuze kringen. De pers werd zaterdag op last van de politie op afstand gehouden. Er zou geprotesteerd worden bij de eerste huwelijksvoltrekking.

Rennox Calmes, een politicus die eerder brak met een partij die volmondig ja zegt tegen het homohuwelijk, verzet zich tegen het homohuwelijk en trekt daarin samen op met kerkleiders.

'Door Nederland opgelegd'

Hij riep deze week burgers op om te protesteren bij de eerste huwelijksvoltrekking. Zelf liet hij verstek gaan bij het protest. Twee tegenstanders meldden zich bij de ingang van het stadhuis om 'de wil van God' uit te leggen.

Een van hen droeg een T-shirt met de tekst 'Homofobia', en sprak zijn afkeer uit tegen homoseksualiteit. Hij droeg een bord met de tekst 'Hou jullie bek over ons land'. Met deze verklaring verwijst de man naar het gevoel dat wel onder Curaçaoënaars leeft. Het homohuwelijk zou door Nederland zijn opgelegd, nu de Hoge Raad het 'laatste zetje' heeft gegeven.

Een van de demonstranten tegen het homohuwelijk voor het stadhuis in Willemstad

Melinda en Danika worden niet warm of koud van de protesten. Die strijd werd tien jaar geleden al beslecht toen ze uit de kast kwamen. Beiden werken als inspecteur bij hetzelfde politiekorps dat zaterdag alert was op protesten.

Het paar kent elkaar al van begin deze eeuw en heeft veel geduld gehad om nu eindelijk het ja-woord te mogen geven op Curaçaos grondgebied. Een uitstapje naar Bonaire, waar paren van gelijk geslacht als sinds 2012 met elkaar mogen trouwen, is nooit een optie geweest.

Na jarenlange procedures is vandaag het eerste homohuwelijk voltrokken op Curaçao

Mario Kleinmoedig, woordvoerder van Igualdat Kòrsou, een collectief van strijders voor gelijke rechten van de lhbti-gemeenschap op Curaçao, benadrukt dat Nederland geen invloed heeft gehad op de wetswijziging. "In ons rechtssysteem hebben we onze rechten. We hebben ons eigen Hof en we hebben gezamenlijk geaccepteerd dat bij afwezigheid van een Constitutioneel Hof op Curaçao de Hoge Raad onze laatste toevlucht is."

Het protest op de dag van het eerste homohuwelijk op Curaçao viel uiteindelijk mee. Bij het verlaten van de trouwzaal was de laatste demonstrant vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl