Een graafmachine bergt de lichamen van het bootongeluk bij Nouakchott
NOS Nieuws

Zeker 15 doden en 150 vermisten na kapseizen migrantenboot bij Mauritanië

Voor de kust van Mauritanië zijn vijftien mensen omgekomen toen de boot waarin ze zaten kapseisde. Meer dan 150 opvarenden worden vermist.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldt dat er ongeveer 300 mensen aan boord waren toen de boot omsloeg. De Mauritaanse kustwacht heeft 120 mensen gered. Tien van hen zijn naar ziekenhuizen gebracht. Onduidelijk is hoe zij eraan toe zijn. De zoektocht naar andere opvarenden is nog bezig.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië. Volgens de IOM kwamen de opvarenden uit Gambia. Zij waren bezig de Atlantische migratieroute te volgen, van de kust van West-Afrika naar de Canarische Eilanden. Dat is een van de dodelijkste migratieroutes ter wereld. De migranten zouden voor de schipbreuk al een week op zee hebben doorgebracht.

Begin deze maand kwamen 89 migranten die op weg waren naar Europa om toen hun boot voor de kust van Mauritanië kapseisde. De overlevenden vertelden dat de boot ter hoogte van de grens van Senegal en Gambia was vertrokken met 170 passagiers aan boord.

5000 doden

Ondanks het gevaar wordt de route veelvuldig gebruikt. De IOM meldt dat dit jaar tot 15 juli ruim 19,700 migranten de Canarische Eilanden via de Atlantische route bereikt hadden. Dat is een toename van 160 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In juni meldde actiegroep Walking Borders dat in de eerste vijf maanden van 2024 ruim 5000 migranten op zee zijn omgekomen toen ze Spanje probeerden te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl