Er stond een stapel bouwafval in brand
NOS NieuwsAangepast

Veel rook te zien boven de A1 door grote brand bij afvalverwerker in Wilp

Er heeft vannacht een grote brand gewoed bij een afvalverwerker in het Gelderse Wilp. Bij de verwerker buiten het dorp stond een stapel met bouwafval in brand, meldde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland rond 02.00 uur.

De vlammen en de rook waren vanaf de A1 goed te zien. Volgens het AD belden meerdere automobilisten die tussen Apeldoorn en Deventer over de A1 reden 112.

Zij zagen de metershoge vlammen vanaf de weg:

Rook boven de A1 door grote brand bij afvalverwerker

Doordat er bij de brand veel rook vrijkwam, werd er opgeschaald naar GRIP 1, wat inhoudt dat verschillende hulpdiensten samenwerken op de plek van de melding. De verwachting was dat het blussen "enige tijd" kon duren.

De veiligheidsregio waarschuwde omwonenden en weggebruikers vannacht voor rookoverlast. "Heeft u last van de rook, houdt ramen en deuren gesloten en schakel ventilatiesystemen uit. Rijdt u over de A1, houd dan rekening met mogelijke rookontwikkeling over de A1."

Tijdens de brand heeft de brandweer ook metingen verricht, maar volgens de veiligheidsregio zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

Rond 04.30 uur liet de veiligheidsregio weten dat het blussen "voorspoedig" verloopt. Uiteindelijk werd het brandende afval bedekt met zand. Vanochtend was er volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio niets meer aan de hand.

'Oorzaak lastig te achterhalen'

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is. Volgens een woordvoerder van de afvalverwerker is dit ook lastig te achterhalen. "Het kan broei zijn of een batterij. Broei zie je wel vaak aankomen. Dan zie je via de infraroodcamera de temperatuur ineens oplopen", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Volgens de woordvoerder komen dergelijke branden vaker voor, zeker als gevolg van ontbrandende batterijen of accu's. "We weten dat het kan gebeuren. We dekken het af en zorgen daarom dat er geen machines in de buurt zijn die vlam kunnen vatten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl