Enzo Fernandez
NOS Voetbal

Chelsea begint strafprocedure na racistisch lied Fernández, FIFA opent onderzoek

De Engelse voetbalclub Chelsea is een interne strafprocedure begonnen na het racistische lied dat speler Enzo Fernández heeft gezongen na het winnen van de Copa América met Argentinië.

"Chelsea vindt alle vormen van discriminerend gedrag volstrekt onacceptabel. We zijn er trots op een diverse, inclusieve club te zijn waar mensen uit alle culturen, gemeenschappen en identiteiten zich welkom voelen", schrijft de club, die zeven Franse spelers van Afrikaanse afkomst in de gelederen heeft.

Ook de wereldvoetbalbond FIFA is inmiddels een onderzoek gestart.

Fernández startte tijdens de festiviteiten na de zege op Colombia een livestream waarop het lied te horen was. In het lied worden Franse spelers met Afrikaanse roots bespot. "Moeder is Nigeriaans, vader is Kameroenees, maar hun paspoort is Frans", is slechts een deel van het lied dat de Argentijnen zongen.

Teamgenoten boos

Meerdere teamgenoten bij Chelsea hebben hun teamgenoot ontvolgd op Instagram. Wesley Fofana spreekt op een ander platform, X, van "ongeremd racisme".

Fernández heeft inmiddels zelf zijn excuses aangeboden. "Het lied bevatte zeer beledigende taal en hier is absoluut geen excuus voor. Ik ben tegen alle vormen van discriminatie en verontschuldig me voor het feit dat ik werd meegesleept in de euforie van onze vieringen. Die video, dat moment, die woorden, weerspiegelen niet mijn overtuigingen of mijn karakter", schrijft de 23-jarige voetballer op Instagram.

De Franse voetbalbond FFF reageerde dinsdag al furieus op de video. "Geconfronteerd met de ernst van deze schokkende opmerkingen, die in strijd zijn met de waarden van sport en mensenrechten, heeft de voorzitter van de FFF besloten een juridische klacht in te dienen wegens racistische en discriminerende opmerkingen", aldus de bond, die zich richt tot de bond van Argentinië en wereldvoetbalbond FIFA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl