NOS SportAangepast

Van Veen verliest thriller, ook exit Noppert en Van Barneveld op World Matchplay

Gian van Veen heeft niet kunnen stunten in de eerste ronde van de World Matchplay. De 22-jarige darter kreeg zeven wedstrijdpijlen tegen Rob Cross, die het toernooi in 2019 won, maar verzuimde het duel in zijn voordeel te beslissen.

Eerder op de dag verloor Danny Noppert met 10-5 van James Wade, nadat Raymond van Barneveld zaterdagavond met 10-7 had verloren van Jonny Clayton.

170

Van Veen kwam op 2-1 door een prachtige finish van 170, de maximale score om met drie pijlen uit te gooien. Cross koos ervoor om vanaf 124 niet naar de bull te gaan, omdat hij niet dacht dat Van Veen de klus van 170 zou klaren, maar daar vergiste de wereldkampioen van 2018 zich in. Van Veen ging met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in.

Daarna begon het te lopen voor Cross. Hij won zes legs op rij en kwam op 8-4, terwijl Van Veen niet meer goed scoorde en ook de dubbels niet meer vond.

Van Veen draaide het opnieuw om. Met vier sterke legs met mooie finishes - van 167, 94, 126 en 98 - vocht hij zich weer terug tot 8-8. Via een break kwam hij op matchpoint, maar Van Veen verzuimde het af te maken. Cross maakte 9-9 en het werd verlengen, omdat je met 2 legs verschil moet winnen.

In die verlenging kreeg Van Veen meerdere matchdarts nadat hij Cross had gebroken, maar hij verzuimde de wedstrijd te beslissen en Cross brak terug. Daarna ging het andersom. Cross kwam op 11-10 en Van Veen maakte weer gelijk.

Op 12-11 kreeg Van Veen een nieuwe en laatste kans om de wedstrijd te beslissen in een leg die hij begon. Hij miste weer vier matchdarts, waardoor er een beslissende leg aan te pas kwam, die Cross begon. Cross verzuimde niet, benutte zijn tweede wedstrijdpijl en won met 13-12.

Noppert verliest

Noppert kwam meteen met 0-4 achter tegen Wade. In de eerste drie legs kreeg de Fries een pijl op de dubbel, maar die kansen werden gemist en Wade strafte dat onverbiddelijk af met mooie finishes. Een 77-checkout was nodig om in de eerste onderbreking in ieder geval op het scorebord te staan.

Daarna kwam Noppert iets beter in zijn spel, maar Wade liep weg en stond in de tweede break met 7-3 voor.

Een comeback leek in de maak toen Noppert zich terugvocht tot 5-7 en drie pijlen kreeg om 6-7 te maken, maar die kans werd niet gepakt waardoor Wade Noppert toch weer brak. Die tik kwam Noppert niet meer te boven, hij pakte daarna geen leg meer.

Michael van Gerwen speelt maandagavond tegen Luke Littler, die eerder dit jaar de prestigieuze Premier League wist te winnen en in januari de WK-finale haalde.

Negendarter

Dimitri van den Bergh gooide in zijn wedstrijd tegen Martin Schindler een negendarter bij een stand van 3-3. De Belg won de wedstrijd uiteindelijk met 10-6.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl