Baseer (12) woont bijna drie maanden in een noodopvang in Assen
NOS Nieuws

Aantal kinderen in noodopvang weer gestegen, 'situatie verslechterd'

Het aantal kinderen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in de noodopvang is opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het NOS Jeugdjournaal heeft opgevraagd bij kinderrechten- en vluchtelingenorganisaties.

Deze week zaten er 6244 kinderen in (crisis)noodopvanglocaties, waarvan 2423 amv'ers. Bijna een jaar geleden, augustus 2023, ging het om 3969 kinderen, waarvan 1844 amv'ers.

Baseer (12) uit Pakistan zit al maanden in de noodopvang in Assen:

Baseer (12) verveelt zich dood in noodopvang: 'Er is hier niets te doen'

De kwaliteit van de opvang is op sommige crisisnoodopvanglocaties ver onder de maat, concludeerden de rechter en meerdere inspecties eerder al. Zo is de veiligheid van kinderen in het geding en bestaan er risico's voor de gezondheid. Ook is het mentaal zwaar voor asielzoekers, omdat er voor deze groep weinig perspectief is.

Eerder trok ook de Kinderombudsman al aan de bel vanwege onveilige leefomstandigheden voor asielkinderen in opvangcentra. Ondanks meerdere rapporten hierover met aanbevelingen van verschillende instanties, is de situatie sindsdien alleen maar verslechterd, zegt Tessa Terpstra, voorzitter van de werkgroep kinderen in AZC's.

De kinderen hebben weinig tot niks te doen, geen privacy en beperkt tot geen toegang tot onderwijs, zegt Terpstra. Kinderen die in Nederland aankomen moeten binnen drie maanden naar school, "maar omdat de noodopvang tijdelijk is, wordt daar vaak geen onderwijs aangeboden." Ook is er nauwelijks ruimte waar kinderen kunnen spelen, zegt het COA.

De veiligheid en de ontwikkeling van deze kinderen zijn in gevaar, vinden kinder- en vluchtelingenorganisaties. Samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) roepen ze PVV-minister Faber (Asiel en Migratie) op om onmiddellijk iets te doen aan de situatie van deze kinderen.

Netjes geregeld

Faber noemt het "naar en vervelend voor die kinderen" dat ze in de noodopvang zitten, maar zegt dat ze zich afvraagt of het onveilig is voor hen. "Volgens mij is het in de noodopvang netjes geregeld."

Na afloop van de ministerraad zei Faber niet op de hoogte te zijn van mogelijke problemen in de noodopvang:

Faber: volgens mij is het in de noodopvang netjes geregeld

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl