Het Unilever-gebouw in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Unilever wil één op de drie Europese kantoorbanen schrappen

Unilever wil één op de drie Europese kantoorbanen schrappen. De kantoren in Londen en Rotterdam worden hierbij het hardst getroffen, meldt zakenkrant Financial Times op basis van een interne videoboodschap van het Britse bedrijf. Het gaat in totaal om 3200 banen.

Tegen de NOS bevestigt Unilever het bericht uit het FT. Een woordvoerder zegt dat de komende weken met medewerkers gesproken gaat worden over de mogelijke gevolgen voor hen. "We kunnen op dit moment geen verdeling van de aantallen geven per land en dus ook niet voor Nederland specifiek. Dit omdat het consultatieproces de komende weken van start gaat."

Op de Europese kantoren van Unilever werken momenteel 10.000 tot 11.000 mensen. Unilever benadrukt dat het concern zich bewust is van de "grote ongerustheid" voor het personeel. "We doen er alles aan om iedereen bij deze veranderingen te ondersteunen, terwijl we het overlegproces doorlopen", aldus het bedrijf.

In maart kondigde Unilever al een stevige reorganisatie aan. Wereldwijd moeten ongeveer 7500 kantoorbanen sneuvelen. Daarmee hoopt het bedrijf in drie jaar tijd zo'n 800 miljoen euro aan kosten besparen. Unilever ligt al enige tijd onder het vergrootglas van kritische aandeelhouders, die vinden dat het bedrijf te weinig winst maakt.

IJsverkoop

Om die reden werd in maart ook besloten om de ijsdivisie te verkopen. De tak, die onder meer Ola, Magnum, Hertog en Ben & Jerry's maakt, wordt vermoedelijk naar de beurs gebracht. Een definitief besluit is hierover nog niet genomen, ook niet of deze beursgang in Nederland zal plaatsvinden.

Bij Unilever werken in totaal ongeveer 127.000 mensen. Bij de aankondiging van de reorganisatie benadrukte het bedrijf dat het alleen om kantoorbanen zou gaan. Er zou nadrukkelijk niet gesnoeid worden in de fabrieken van het concern. Naast Europa, heeft Unilever vestingen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

"Schokkend bericht"

Aletta Bulsink, CNV-onderhandelaar bij Unilever, reageert geschrokken op de voorgenomen ontslagen: "Het is een schokkend bericht en mensen maken zich grote zorgen. Het zorgt voor enorme onzekerheid omdat nog niet bekend is wat het precies voor Nederland betekent."

Ze zegt dat de vakbond zijn best gaat doen voor een sociaal plan om de gevolgen voor de medewerkers die getroffen worden te beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl