Unilever schrapt 7500 banen en zet ijsjes in de etalage
Levensmiddelenfabrikant Unilever schrapt wereldwijd zo'n 7500 banen als gevolg van een reorganisatie. Vorig jaar maakte het Britse bedrijf al bekend dat een flink aantal merken zal worden geschrapt. Momenteel werken er ongeveer 127.000 mensen bij het concern.
Daarnaast zet Unilever zijn ijsdivisie in de verkoop (onder meer Ola, Magnum, Hertog en Ben & Jerry's). Het meest waarschijnlijk is dat de divisie naar de beurs wordt gebracht.
Volgens de Nederlandse topman Hein Schumacher van het Britse bedrijf past de productie en verkoop niet meer bij de rest van Unilever. "IJs is een diepvriesproduct. Dat is een heel ander businessmodel dan persoonlijke verzorging of wasmiddelen."
Daarnaast is de verkoop van ijs sterk afhankelijk van het weer. "De seizoensgevoeligheid past gewoon niet zo goed bij de rest van het bedrijf." Het bedrijf wil alleen nog maar inzetten op merken die "wereldwijd sterk en opschaalbaar" zijn. Daarbij wordt er kritisch gekeken naar voeding. Eerder deed Unilever al zijn theedivisie weg.
IJs naar de beurs
Unilever wil de ijsactiviteiten als zelfstandige onderneming naar de beurs brengen. "Dat is de meest waarschijnlijke route", zegt de topman. Of die beursgang in Nederland plaatsvindt wil Unilever nog niet zeggen.
Schumacher wil de opties openhouden. "We moeten naar vestigingsklimaat kijken en wet- en regelgeving. En naar wat de beste waarde voor de aandeelhouders heeft."
Of dat ook betekent dat het hoofdkantoor van het nieuwe ijsbedrijf in Nederland of juist in het buitenland zal staan, blijft onduidelijk. "Daar wil ik absoluut niet over speculeren op dit moment. Daar is het nog te vroeg voor."
Wel duidelijk is dat de ijsfabriek in Hellendoorn mee zal gaan naar het nieuwe bedrijf. Schumacher: "Onze ijsactiviteiten worden gerund vanuit Nederland, dat is historisch zo gegroeid. Hellendoorn is een belangrijke schakel in het ijsnetwerk van Europa."
In Hellendoorn wordt onder andere het ijs van Ben & Jerry's geproduceerd. Daarnaast staat er nog een Unilever-fabriek in Breda, van De Vegetarische Slager.