In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

OM eist 3,5 jaar cel tegen hacker die 'Zwitsers zakmes voor cybercrime' maakte

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet een 26-jarige hacker uit Assen 3,5 jaar de cel in vanwege grootschalige cybercriminaliteit. Door hem gemaakte software maakte het mogelijk om op grote schaal mensen online op te lichten.

Vandaag stond Damian E. voor de rechter. Hij bouwde een applicatie waarmee hij op grote schaal geautomatiseerd naar inloggegevens kon hengelen, gaf hij tijdens de zitting in de rechtbank in Zwolle toe. Het OM typeerde de software als "een Zwitsers zakmes voor cybercrime", schrijft RTV Drenthe.

Luxeartikelen

E. beschikte over de inloggegevens van zo'n 1700 mensen, waarmee hij spullen kon bestellen bij webwinkels. Hij zou vooral luxeartikelen hebben gekocht, zoals dure geurtjes, schoenen en kleding.

Na de bestellingen bij de webshops kon hij met zijn programma zien welke bestellingen onderweg waren. Op het laatste moment wijzigde hij het afleveradres. Ook kon hij met één druk op de knop een vals identiteitsbewijs op naam van het slachtoffer genereren, voor het geval hij zich moest legitimeren.

De politie heeft Damian E. een middag gevolgd en zag hoe hij de ene na de andere bestelling oppikte. Met twee anderen reed hij in een Tesla in heel Nederland pakketpunten af.

Vooralsnog lijkt E. de enige gebruiker van de software. De zaak omvat twintig aangiften van gedupeerden. De rechter doet op 23 juli uitspraak.

Advertentie via Ster.nl