Dreigende wolken
NOS NieuwsAangepast

Code oranje vanaf namiddag om zware onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor hevige onweersbuien door het hele land. Code oranje geldt vanaf 16.00 uur in Zeeland, daarna volgen alle andere provincies. De waarschuwing geldt in het noorden van het land tot middernacht.

Het noodweer trekt vanuit het zuidwesten over het land. Tijdens de onweersbuien is er kans op zware windstoten en plaatselijk veel regen, hagelstenen tot 4 centimeter en blikseminslagen.

Zo verloopt code oranje gedurende de middag en de avond:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Het KNMI geeft code oranje af als er gevaarlijk weer wordt verwacht waarvan de impact mogelijk groot is. In dit geval kan bijvoorbeeld letsel of schade ontstaan door wateroverlast, grote hagelstenen, de inslag van de bliksem of het omwaaien van bomen.

Met name het verkeer moet tijdens de buien opletten en ook bij de vele buitenactiviteiten in dit seizoen moet rekening worden gehouden met het noodweer.

Na Zeeland om 16.00 uur volgt code oranje een uur later in Zuid-Holland en Noord-Brabant. Aan het begin van de avond zijn Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Holland en Utrecht aan de beurt, Friesland en Overijssel volgen een uur later om 19.00 uur.

Voor Groningen en Drenthe geldt het weerwaarschuwing als laatste om 20.00 uur. Tegen die tijd loopt in Zeeland code oranje af, omdat het noodweer dan is overgetrokken.

Sinds het KNMI in 2010 overstapte van landelijke op regionale weercodes komt het niet vaak voor dat voor het hele land code oranje geldt. Voor het laatst was dat afgelopen februari, toen het hele land te maken had met zware windstoten door storm Louis. Vorig jaar gebeurde het maar één keer, voor zware onweersbuien in juni.

Het KNMI raadt aan om tijdens het onweer open water en open gebied als weilanden te mijden. Schuilen onder bomen of het gebruik van een paraplu is gevaarlijk.

Thuis moeten tuinmeubels worden vastgezet en afvalcontainers worden binnengehaald. Ook is het raadzaam stekkers uit het stopcontact te halen om te voorkomen dat bij een blikseminslag apparaten stuk gaan door overspanning.

Weggebruikers moeten rekening houden met wateroverlast en daarom afstand houden, langzamer rijden en rekening houden met een langere reistijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl