Vlaams Belang-voorman Tom van Grieken,
NOS Nieuws

Met steun van Vlaams Belang kan radicale Europese Patriotten-fractie van start

Vlaams Belang gaat zich ook aansluiten bij de nieuwe Europese alliantie Patriotten voor Europa. Daarmee heeft de nieuwe rechts-radicale alliantie voldoende steun om als fractie van start te kunnen in het Europees Parlement.

Nog geen week geleden presenteerde de Hongaarse premier Orbán de nieuwe alliantie, samen met de Tsjechische oud-premier Babis van de ANO-partij en Herbert Kickl van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ). Daarna sloten ook het Portugese Chega en de Spaanse partij VOX zich aan. Gisteren volgde de PVV.

Na de aanmelding van de PVV kwam de alliantie nog maar één lidstaat tekort om een fractie te kunnen beginnen. Met Vlaams Belang is de zevende benodigde lidstaat nu binnen. Als radicaal-rechtse partijen uit bijvoorbeeld Denemarken, Italië en Frankrijk zich ook bij de Patriotten voegen, kunnen ze de op twee na grootste Europese fractie worden.

Enkel economisch samenwerken

"Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook in Europa onze mensen weer op de eerste plaats komen te staan", schrijft het Vlaams Belang op zijn website. Patriotten voor Europa wil een sterk nationalistisch en anti-migratiegeluid laten horen. De fractie wil de Europese Unie terugbrengen tot enkel een economische samenwerking tussen soevereine lidstaten.

De Patriotten zijn onder meer tegen de Europese asielafspraken en klimaatambities. "Vorige maand heeft de Europese kiezer duidelijk gesproken", zegt Europarlementariër Tom Vandendriessche van Vlaams Belang, die zijn partij de grootste in België zag worden. "De klimaatwaanzin van de Green Deal en de georganiseerde asielchaos met het EU-migratiepact werden duidelijk afgewezen."

Orbán zei bij de oprichting dat de fractie een nieuw tijdperk inluidt die gericht is op vrede, veiligheid en ontwikkeling. De "elite in Brussel" zou volgens hem vooral oorlog, migratie en stagnatie veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl