Tennet verhoogt stroomcapaciteit door sensoren aan lijnen te hangen
Tennet gaat een nieuwe techniek gebruiken om het volle elektriciteitsnet in Nederland beter te benutten. Door slim in te spelen op het weer wil de netbeheerder de capaciteit tot 30 procent verhogen.
Dat heeft alles te maken met het 'doorzakken' van de stroomlijnen. Hoe warmer het is, hoe verder de lijnen doorzakken. En hoe verder de lijnen doorzakken, hoe minder stroom er kan worden getransporteerd.
Bij kouder weer met veel wind koelen de lijnen juist af, waardoor ze rechter gaan hangen. Op dat moment kan er veel meer stroom door de lijn.
Om hier slim op in te kunnen spelen, installeert Tennet speciale sensoren op de stroomlijnen. Dit gebeurt op acht plekken verspreid over het land.
Die sensoren geven iedere vijf minuten de doorhang door. In combinatie met de weerprognoses kan worden bepaald hoeveel extra stroom er over de verbinding kan. Hierdoor komt er extra ruimte op het elektriciteitsnet.
De netbeheerder startte in 2016 al een proef met de zogenoemde Dynamic Line Rating. In onze buurlanden wordt de techniek al toegepast.
Overvol stroomnet
Op veel plekken in Nederland is het stroomnet momenteel vol. De nieuwe techniek zorgt er echter niet voor dat er meer huishoudens en bedrijven kunnen worden aangesloten op het net. Door de onvoorspelbaarheid van het weer kan de extra capaciteit namelijk niet worden gegarandeerd.
Het flink belaste Nederlandse elektriciteitsnet moet de komende jaren daarom aanzienlijk worden uitgebreid.
NOSop3 legde eerder uit hoe het komt dat ons stroomnet vol is: