Hoogspanningsmasten in het Zeeuwse landschap
NOS NieuwsAangepast

Jetten wil bedrijven mogelijk verplichten in piekuren minder stroom af te nemen

Het demissionaire kabinet wil de overbelasting van het stroomnet aanpakken. Op veel plekken in Nederland is er geen ruimte meer voor nieuwe aansluitingen voor bedrijven en zijn er wachtlijsten ontstaan. Minister Jetten zegt dat hij vanwege de ernst van de situatie nadenkt over onorthodoxe maatregelen, zoals een verplichting voor bedrijven om in de piekuren minder stroom af te nemen.

De minister voor Klimaat en Energie noemt het goed nieuws dat bedrijven en huishoudens "in recordtempo" overstappen van gas naar meer duurzame vormen van energie. "Maar dat legt ook een enorme druk op ons stroomnet", zegt hij. "Ondanks de forse investeringen van de netbeheerders en eerdere maatregelen loopt het stroomnet op steeds meer plekken tegen de grenzen aan." Daar is het volgens hem "grotendeels vol, waarschijnlijk vol of bijna vol".

6600 bedrijven op wachtlijst

De vraag naar ruimte op het stroomnet groeit sneller dan er nieuwe verbindingen kunnen worden gemaakt, constateert Jetten. Daardoor staan er bijvoorbeeld in Gelderland inmiddels 1500 bedrijven op een wachtlijst. Zij kunnen pas een aansluiting krijgen als het netwerk is uitgebreid, wat tussen 2027 en 2029 zal gebeuren. In heel Nederland staan nu 6600 bedrijven op een wachtlijst.

Om iets aan het volle netwerk te doen, heeft de minister verschillende plannen. Zo wil hij dat er veel sneller een vergunning kan worden verleend aan een project om het stroomnet uit te breiden. Dat kan door er het label "zwaarwegend maatschappelijk belang" aan te hangen. Een wetsvoorstel daarvoor ligt nu voor advies bij de Raad van State en gaat daarna naar de Tweede Kamer.

Nog ruimte voor huishoudens

Verder werkt hij dus aan een plan om zogeheten midden- en grootverbruikers te verplichten om op piekmomenten, bijvoorbeeld tussen 16.00 en 20.00 uur minder stroom te verbruiken, om te voorkomen dat er problemen ontstaan in de elektriciteitsvoorziening. Dat wordt nu al wel gestimuleerd, maar het werkt nog onvoldoende.

Voor huishoudens is er nog voldoende ruimte om de groeiende vraag aan te kunnen, schrijft Jetten in een brief aan de Tweede Kamer, al vreest hij wel dat in Gelderland, Utrecht en een groot deel van Flevoland over een paar jaar problemen kunnen ontstaan. Om te voorkomen dat netbeheerders daar ook vanaf 2026 geen nieuwe woningen en laadpalen meer kunnen aansluiten op het stroomnet "zet het kabinet alles op alles".

Hoe het komt dat het elektriciteitsnetwerk vol raakt, wordt uitgelegd in deze video:

Steeds meer spanning op het elektriciteitsnet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl