Elvis Afrifa geeft het stokje over aan Taymir Burnet bij de EK in Rome
NOS Sport

Estafettemannen mogelijk toch naar Spelen door verkeerd startpistool in Kameroen

Een niet-gecertificeerd startpistool dat twee weken geleden is gebruikt tijdens de Afrikaanse kampioenschappen atletiek lijkt de redding te zijn voor de olympische droom van de Nederlandse mannenestafetteploeg op de 4x100 meter. Het foutje levert ze mogelijk een startbewijs op voor de Spelen van Parijs.

Lange tijd zag het er naar uit dat Nederland, dat op de EK in Rome nog naar zilver snelde, op basis van een kwalificatietijd van 38,30, eind april gelopen op Curaçao, net naast een olympisch ticket greep.

Omdat Botswana twee weken geleden tijdens de Afrikaanse kampioenschappen in het Kameroense Douala 38,19 klokte, viel Nederland buiten de top 16 van de mondiale ranking. De zestien snelste landen plaatsen zich voor Parijs.

Verkeerd startpistool

De tijd van Botswana wordt als gevolg van het gebruik van een ondeugdelijk startpistool evenwel niet erkend door World Athletics, de mondiale atletiekfederatie. Dat blijkt uit het feit dat het Afrikaanse land niet voorkomt op de voorlopige lijst van gekwalificeerde landen die vannacht gepubliceerd is. World Athletics komt later deze week met de officiële toewijzing naar buiten.

Vincent Kortbeek, de technisch directeur van de Atletiekunie, reageerde met ingehouden vreugde op het bericht. "Het ziet er naar uit dat onze estafetteploeg in Parijs mag starten. Maar ik juich pas wanneer ik het zwart op wit heb ontvangen van zowel World Athletics als het Internationaal Olympisch Comité."

Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-ajok en Nsikak Ekpo vieren het zilver op de EK

Nederland was een van de landen die bezwaar aantekenden tegen de uitslag van de wedstrijd waarin Botswana zich voor Parijs leek te hebben geplaatst, aldus Kortbeek. "Er waren ons geluiden ter ore gekomen dat in Douala een en ander niet helemaal volgens de regels was verlopen. Daarop hebben we bij World Athletics aan de bel getrokken en erop aangedrongen om nader onderzoek te doen naar de gang van zaken tijdens die wedstrijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl