NOS Sport

Jiya verslaat Bol en Klaver en sprint naar nationale titel op 200 meter

Sprintster Jiya en verspringster Hondema met nationale titels op koers voor Spelen

Tasa Jiya heeft - ruim drie weken voor de Olympische Spelen - bij de NK atletiek in Hengelo haar nationale titel op de 200 meter geprolongeerd. In een finale met een zeer luxe deelnemersveld hield ze Lieke Klaver en Femke Bol achter zich.

Net als een dag eerder op de 100 meter sprintte Jiya ook op de dubbele afstand naar het goud met een persoonlijk record. De 26-jarige atlete nam de leiding in de race, waarna de 400-meterspecialisten Bol en Klaver nog in de buurt kwamen. Met een tijd van 22,62 bleef Jiya de twee wereldtoppers echter voor.

Met haar recente sterke tijden op de 200 meter ligt Jiya op koers voor deelname aan de Olympische Spelen in Parijs. "Ik ga er met vertrouwen vanuit dat ik daar mag starten", zei Jiya na haar race in Hengelo.

Tasa Jiya wint voor Lieke Klaver en Femke Bol

Bol, opvallend genoeg nog nooit Nederlands kampioene outdoor, liep voor het vierde jaar op rij de voor haar verder ongebruikelijke 200 meter. Ook Klaver wisselt vaker op de NK. Na een vierde plaats op de 100 meter eerder dit weekend werd ze vandaag tweede, net voor Bol.

Lisanne de Witte profiteerde van de afwezigheid van het tweetal en werd kampioene op de 400 meter, voor Eveline Saalberg en Myrte van der Schoot.

Snelle mannen

De snelle mannen op de 200 meter zorgden met een podium vol persoonlijk records voor vuurwerk in het Fanny Blankers-Koenstadion. Onyema Adigida sprintte in 20,35 seconden naar de titel. Het zilver was voor 400-meterspecialist Liemarvin Bonevacia (20,43) en Nsikak Ekpo werd derde (20,67).

Vloon springt naar zesde Nederlandse titel, Adigida indrukwekkend snel op 200 meter

Tom Egbers maakte indruk bij het speerwerpen. Hij won de nationale titel met een afstand van 80,36 meter. Slechts twee Nederlandse speerwerpers gingen eerder voorbij de 80 meter. Het Nederlands record (80,70 meter) staat al zeven jaar op naam van Thomas van Ophem, die zondag tweede werd achter Egbers.

Douwe Amels en Menno Vloon voegden nog maar eens een Nederlandse titel toe aan hun palmares. Amels was met 2,16 meter voor de elfde keer de beste hoogspringer in de buitenlucht, Vloon pakte zijn zevende outdoortitel bij het polsstokhoogspringen (5,84 meter).

Wereldrecord Fleur Jong

Tussen de snelle valide vrouwen en mannen door was para-atlete Fleur Jong ook razendsnel in het Fanny Blankers-Koen stadion. Op de 100 meter (in de klasse T62) had ze een (redelijk vertrouwde) trage start, maar snelde Jong naar een nieuwe mondiale toptijd van 12,35.

Para-atlete Jong loopt wereldrecord op NK: 'Denk dat we nog veel harder kunnen'

Het oude wereldrecord stond al op naam van Jong: 12,40. Vorige week, tijdens het ONK para-atletiek in Vught, werd Jong nog afgetroefd op de 100 meter door landgenote Kimberly Alkemade: "Mijn coach vertelde mij: 'Je mag niet balen na die nederlaag'. De laatste weken ging het steeds sneller. Dit is pas mijn vierde 100 meter van het buitenseizoen en dan nu eindelijk onder de 12,40. Hier ben ik heel erg blij mee."

Tweede werd regerend paralympisch kampioene Marlène van Gansewinkel in 12,59 (een persoonlijk record), derde werd de visueel beperkte Zara Temmink.

Bij de NK atletiek werd afscheid genomen van Nadine Broersen en Melissa Boekelman. Broersen, in 2014 wereldkampioene indoor op de meerkamp, kwam dit weekend nog één keer in actie bij het speerwerpen:

Atlete Broersen neemt vol trots afscheid met ereronde bij NK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl