Militairen tegenover aanhangers van de president in La Paz
NOS NieuwsAangepast

Nog veel vragen na mislukte couppoging in Bolivia, leider opgepakt

Een poging van militairen om een staatsgreep te plegen in Bolivia is mislukt. Militairen die gisteravond de deuren van het regeringspaleis in La Paz ramden, hebben zich teruggetrokken. De man achter de couppoging, generaal Juan José Zúñiga, is gearresteerd.

Zúñiga werd deze week ontslagen door president Luis Arce. Na het begin van de couppoging kondigde hij aan dat er "spoedig een nieuw kabinet en ministers zouden zijn" en dat "het land niet zo kan doorgaan". Hij zei ook dat het leger probeerde "de democratie te herstellen en onze politieke gevangenen te bevrijden".

De coupplegers hadden zich verschanst achter een rij militaire voertuigen. Eén daarvan ramde de deuren van het presidentieel paleis, terwijl honderden aanhangers van president Arce het plein bij het paleis opkwamen om hun steun aan de president te betuigen.

Te zien is hoe het pantservoertuig het presidentieel paleis ramt:

Pantservoertuig ramt deuren van presidentieel paleis in Bolivia

President Arce reageerde op X en zei de "irreguliere mobilisatie" van een deel van het Boliviaanse leger te veroordelen en dat het land zich zou verzetten tegen een aanval op de democratie. Korte tijd later beval hij de militairen zich terug te trekken en liet hij weten dat hij drie nieuwe legercommandanten had benoemd.

Het nieuwe militaire commando beval de troepen die onder leiding van Zúñiga het paleis hadden bestormd, naar huis terug te keren. Niet lang daarna begonnen de militairen en gepantserde voertuigen bij het paleis zich terug te trekken. De politie nam even later de controle over van het plein.

Enige tijd later werd duidelijk dat generaal Zúñiga was gearresteerd. Het Boliviaanse OM heeft een onderzoek tegen hem geopend. Het is niet duidelijk wat de aanklachten tegen hem zijn en waar hij naartoe is gebracht.

President Arce confronteert de generaal die de coup probeert te plegen:

President Bolivia confronteert couppleger: 'Pas op!'

De couppoging leidde in het land tot felle reacties. Bolivia's grootste vakbond veroordeelde de actie en kondigde een staking voor onbepaalde tijd af uit solidariteit met de regering.

Uit andere Zuid-Amerikaanse landen kwamen verontwaardigde reacties, onder meer van de Organisatie van Amerikaanse Staten, president Boric van buurland Chili en de president van Honduras, momenteel voorzitter van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC). Die sprak van een "criminele coup".

Het Witte Huis zegt de situatie "van nabij" te volgen en riep op tot kalmte. De Europese Unie laat via buitenlandchef Borrell weten dat elke poging om de constitutionele orde in Bolivia te verstoren en de democratisch verkozen regering omver te werpen, wordt veroordeeld.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken riep gisteravond laat Nederlanders in La Paz op om binnen te blijven vanwege de onrust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl