Voor het paleis wordt met traangas geschoten
NOS NieuwsAangepast

Leger bij politiek centrum Bolivia, president spreekt van coup

Het Boliviaanse leger heeft zich met onder meer pantservoertuigen op het Plaza Murillo verzameld, het politieke hart van het land in de administratieve hoofdstad La Paz. Politieke leiders spreken van een op handen zijnde staatsgreep.

Op beelden is te zien hoe een pantservoertuig de deur van het presidentieel paleis ramt, waarna militairen naar binnen gaan:

Pantservoertuig ramt deuren van presidentieel paleis in Bolivia

Legercommandant Zúñiga heeft de aanwezigheid van militairen op het plein bevestigd. Hij kondigde een nieuw kabinet aan, maar zei wel zittend president Luis Arce voorlopig als opperbevelhebber van het leger te erkennen.

De president zelf heeft op X laten weten de "irreguliere mobilisatie" van een deel van het Boliviaanse leger te veroordelen. Ook roept hij op de democratie te respecteren. In een videoboodschap liet hij te midden van het zittende kabinet weten zich tegen de coup te verzetten. Hij gaf Zúñiga en zijn medecoupplegers het bevel zich terug te trekken.

Enige tijd later benoemde Arce drie nieuwe legercommandanten.

Bolivia wordt sinds 2020 geregeerd door Arce, die aan de macht kwam na een onrustige periode. Zijn voorganger en partijgenoot Morales trad in 2019 af na beschuldigingen van verkiezingsfraude. Er braken felle protesten uit en Morales vluchtte naar het buitenland.

Ook Morales veroordeelt de actie van de militairen. Volgens de oud-president zijn er scherpschutters aanwezig op het plein. "Dit lijkt erop te wijzen dat ze de staatsgreep van tevoren hebben voorbereid."

Internationale veroordeling

Ook internationaal wordt het optreden van het leger veroordeeld. EU-buitenlandchef Borrell laat weten dat de EU elke poging om de constitutionele orde in Bolivia te verstoren en democratisch verkozen regeringen omver te werpen veroordeelt.

De president van Honduras roept de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten (CELAC) op om de "criminele coup" in Bolivia te veroordelen. Honduras is op dit moment president van het samenwerkingsverband tussen 33 landen, waaronder Bolivia, op het Amerikaanse continent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl