VVD-leider Yesilgöz in gesprek met NOS-verslaggever Wilma Borgman
NOS Nieuws

VVD-leider Yesilgöz over formatie: 'Dacht vaak dat het zou mislukken'

VVD-leider Dilan Yesilgöz heeft tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet "heel vaak gedacht" dat het niet zou lukken om een akkoord te bereiken met PVV, NSC en BBB. Dit zegt ze in een uitgebreid gesprek in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen, waarin ze terugblikt op de maandenlange formatie.

"Ja, ik heb het met regelmaat gedacht. Omdat we zo verschillend zijn en alle vier heel duidelijk die verkiezingsuitslag voor ogen hadden en het verantwoordelijkheidsgevoel hadden om daar wat mee te doen."

Het is zwaar geweest, zegt ze. Toch is ze niet weggelopen van de formatietafel. De partij denkt dat een kabinet met PVV, NSC en BBB een kans biedt om VVD-zaken voor elkaar te krijgen, die al jaren niet gelukt zijn in kabinetten met linkse partijen en middenpartijen.

"Ik dacht: dit is de kans voor de VVD om op een aantal thema's echt stappen te zetten."

Zijtafels

In de terugblik vertelt Yesilgöz uitgebreid over het verloop van de onderhandelingen. Ze vindt dat die veel te lang geduurd hebben, maar de drie andere partijen hadden ook weinig ervaring met een kabinetsformatie.

De VVD-leider had bijvoorbeeld eerst allerlei partijgenoten uit de Tweede Kamerfractie ingeschakeld om mee te onderhandelen aan de zogenoemde zijtafels, waar bijvoorbeeld over onderwijs of financiën al afspraken worden gemaakt. Dat was de bestuurspartij VVD gewend, net als het feit dat er allelei ambtenaren advies gaven.

Maar in deze formatie liep dat anders: de partijen zaten vooral met elkaar aan tafel. Yesilgöz had liever die andere werkwijze toegepast. "Dan was het wellicht ook sneller gegaan." Verder benadrukt Yesilgöz dat er geen alternatief was dan de huidige coalitie en dat er anders nieuwe verkiezingen zouden zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl