Een groep asielzoekers komt in december 2023 aan bij het Van der Valk-hotel in Uden
NOS Nieuws

FIOD doet doorzoekingen in corruptiezaak rond opvang asielzoekers

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft donderdag op verschillende plaatsen doorzoekingen gedaan in een lopend onderzoek naar corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Het draait om de opvang van asielzoekers in hotelkamers, onder meer in hotels van Van der Valk.

De dienst heeft informatie opgevraagd bij de hotelketen over een toeleverancier, bevestigt een woordvoerder van de keten na berichtgeving van De Telegraaf.

De woordvoerder zegt verder dat het onderzoek te maken heeft met "mogelijke onregelmatigheden bij de verhuur van hotelkamers aan het COA". Van der Valk vangt in meerdere hotels asielzoekers op voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Van der Valk benadrukt dat de hotelketen zelf geen onderdeel uitmaakt van het onderzoek.

Auto's in beslag genomen

De FIOD bevestigt dat het donderdag doorzoekingen heeft gedaan in het kader van een onderzoek naar corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Op wie of welke organisatie het onderzoek zich richt, wil een woordvoerder van de opsporingsdienst niet zeggen. Bij de actie zijn geen aanhoudingen zijn verricht.

In Didam nam de FIOD meerdere dure auto's in beslag

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) huurt duizenden hotelkamers door heel Nederland om de druk op normale opvanglocaties voor asielzoekers te verlichten. Daarbij worden ook honderden kamers in meerdere hotels van Van der Valk gebruikt. Soms fungeren de hotels voor korte tijd als noodopvang. Andere hotels zijn langere tijd gesloten voor normale gasten.

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning moeten na veertien weken naar een reguliere woning doorstromen, maar in de praktijk wordt die termijn zelden gehaald. Het COA brengt daarom ook deze statushouders onder in hotels en recreatiewoningen, zodat er weer een plek vrijkomt in een asielzoekerscentrum.

Een gemeente krijgt per statushouder die via deze regeling wordt opgevangen een vergoeding, bedoeld voor de opvangkosten en begeleiding van asielzoekers en statushouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl