Beelden van de aanvaring die het Filipijnse leger heeft gedeeld
NOS Nieuws

Filipijnen woest op China na clash op zee: 'Schaamteloze agressie'

Het Filipijnse leger heeft de Chinese kustwacht beschuldigd van een "brute aanval" na een confrontatie deze week op de Zuid-Chinese Zee. Beide landen houden elkaar verantwoordelijk voor de aanvaring.

Op beelden die de Filipijnse marine heeft vrijgegeven, is te zien hoe meerdere Filipijnse boten worden klemgevaren door de Chinese kustwacht. Vervolgens hakken Chinezen met onder meer bijlen in op de rubberen boten.

Bekijk hieronder de beelden:

Confrontatie tussen Chinese en Filipijnse kustwacht: boten geramd en gedreigd met messen

De Filipijnse boten voeren in de buurt van een zandbank in de Zuid-Chinese Zee, de Second Thomas Shoal. Daar ligt een aan de grond gelopen oorlogsschip vanwaar Filipijnse militairen proberen te voorkomen dat China het gebied bezet.

De zandbank ligt binnen de 'Exclusieve Economische Zone' van de Filipijnen, maar wordt geclaimd door China. China eist bijna de gehele Zuid-Chinese Zee op, ook al behoort die officieel tot internationale wateren.

De zeeën rondom China en het gebied dat het land claimt als hun grondgebied

Rondom het gestrande oorlogsschip zijn al decennia confrontaties tussen de twee landen, maar dit soort geweldsuitbarstingen komen zelden voor.

Volgens de Filipijnen zijn de Chinezen ook aan boord gegaan van de marineschepen. Daar zouden ze allerlei vernielingen hebben aangericht en meerdere wapens hebben geplunderd. Ook zou een militair zijn duim hebben verloren toen de Chinese kustwacht een boot ramde.

"Een schaamteloze daad van agressie", zegt generaal Alfonso Torres van het Filipijnse leger in een schriftelijke reactie. "Alleen piraten doen dit."

China's lezing van het incident staat hier haaks op. Volgens China waren het juist de Filipijnse schepen die opzettelijk Chinese schepen ramden. "Deze acties hebben de spanningen op zee duidelijk verergerd en de veiligheid van Chinees personeel en schepen ernstig bedreigd", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nederlandse aanwezigheid

Ook Nederland raakte onlangs verwikkeld in een conflict op zee met China. Dit keer ging het om de Oost-Chinese Zee, die China ook claimt. Daar voer het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Tromp in VN-verband.

Twee Chinese gevechtsvliegtuigen cirkelden toen meerdere keren boven het schip. China waarschuwde dat Nederland "terughoudend" moet zijn met de inzet van de marine en luchtmacht in die zee. Het Nederlandse ministerie van Defensie benadrukte op zijn beurt dat incident in internationaal gebied plaatsvond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl