Willie Mays in 1970 als speler van de San Francisco Giants
NOS Sport

Honkballegende Willie Mays overleden op 93-jarige leeftijd

Willie Mays, volgens velen een van de beste honkballers in de Amerikaanse Major League Baseball ooit, is overleden. Hij werd 93 jaar oud.

De buitenvelder, die in 1948 zijn professionele carrière in de zogeheten Negro Leagues bij Birmingham Black Barons begon, was de oudste nog levende Hall of Famer van de MLB.

In de Major League Baseball werd Mays in 1951 als speler van de New York Giants 'rookie' (debutant) van het jaar. Tot 1972 bleef hij bij de Giants, die in 1958 van New York naar San Francisco trokken. Aan het einde van zijn carrière keerde Mays voor een seizoen terug in New York, waar hij bij de Mets zijn loopbaan afsloot op 42-jarige leeftijd.

Willie Mays in 1951 als speler van de New York Giants

Mays werd tweemaal uitgeroepen tot National League MVP (meest waardevolle speler), in 1954 en 1965. In 1979 werd hij toegevoegd aan de Hall of Fame. Ook werd hij 24 keer geselecteerd voor de all-star-wedstrijd. Alleen Hank Aaron (25) werd vaker opgeroepen.

In zijn 22 seizoenen lange profcarrière sloeg Mays 660 homeruns, daarmee staat hij op een zesde plaats als het gaat om de meeste homeruns in de MLB. Barry Bonds staat met 762 homeruns eerste op die lijst. Ook op andere onderdelen - slaggemiddelde, gescoorde punten, honkslagen - staat Mays in de toptien aller tijden.

Onder meer voormalig president Barack Obama haalt op X herinneringen op aan de overleden Mays. "Willie Mays was niet zomaar een bijzondere atleet, gezegend met een ongeëvenaarde combinatie van gratie, vaardigheid en kracht", aldus Obama.

"Hij was ook een heerlijk warm en genereus persoon, en een inspiratie voor een hele generatie. Ik heb het geluk dat ik door de jaren heen tijd met hem heb doorgebracht. "

"Ik ben kapot en overmand door emoties", was de reactie van Bonds, die Mays' peetzoon was en ook zijn grootste successen beleefde in San Francisco. "Ik heb er geen woorden voor om te beschrijven wat je voor me betekent. Je hebt mij gevormd tot wie ik nu ben. Rust zacht Willie, ik hou voor altijd van je."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl