NOS Nieuws

Meer telefoontjes naar hulporganisaties na rechtszaak Ali B

Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld kregen afgelopen week meer telefoontjes over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens de hulporganisaties kan dat komen door alle aandacht voor de rechtszaak tegen Ali B. Die heeft mogelijk personen met soortgelijke ervaringen getriggerd om hun verhaal te delen en hulp te zoeken.

"We krijgen gemiddeld 153 belletjes per week. Vorige week waren dat er 210", zegt Iva Bicanic, directeur-bestuurder van het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Deze telefoontjes gaan over concrete hulpvragen voor psychische, juridische en medische ondersteuning.

MeToo-beweging

Bicanic zegt dat rechtszaken over seksueel grensoverschrijdend gedrag met veel media-aandacht altijd veel emoties, ervaringen en oordelen oproepen.

"Dat is niet nieuw, dat zag je bijvoorbeeld ook bij de MeToo-beweging", zegt Bicanic. "Dit kan bij slachtoffers herinneringen en heftige emoties oproepen, met als gevolg stressreacties zoals slecht slapen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, niet kunnen eten. Mensen durven het niet te delen met de eigen omgeving omdat het heftige reacties op kan roepen en zoeken dan hulp bij professionals."

Polariserende samenleving

Dat zaken zoals die van Ali B in de samenleving veel emoties oproepen, kan er onbedoeld voor zorgen dat het voor slachtoffers moeilijker wordt zich uit te spreken. "Bij onthullingen van misbruik hebben omstanders een uitgesproken mening en ze zoeken informatie die hun mening of overtuiging kan bevestigen. Dat belemmert zowel slachtoffers als plegers om zich uit te spreken. Onbedoeld creëren omstanders zo een situatie die niet bevorderlijk is voor dit onderwerp", zegt Bicanic.

"We willen juist naar een samenleving waarin mensen veilig hun verhaal kunnen doen en kunnen rekenen op steun. Als dat onmogelijk wordt gemaakt, blijven betrokkenen zwijgen met alle gevolgen van dien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl