Guus Meeuwis bij de concerten in het Philips Stadion vorig jaar
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Laatste concertreeks 'Groots met een zachte G': 'Lichtpuntje in het leven'

Na zeventien edities is het einde van de Brabantse concerten van Guus Meeuwis nabij. Vandaag begint de zanger aan de finalereeks voor Groots met een zachte G, 26 juni vindt het laatste concert plaats.

Tot nu toe trad de zanger 63 keer op in het Philips Stadion in Eindhoven. Eind juni heeft hij - met de laatste concerten erbij opgeteld - in totaal 72 keer in het stadion gestaan.

Meeuwis is voor die reeks opgenomen in het Guiness Book of Records. Hij kreeg vorige week een certificaat van het record voor de "meeste massaal bezochte concerten door een artiest in één stadion".

Vakantie voor het concert

In totaal trad de 52-jarige Meeuwis op voor 2,5 miljoen bezoekers bij zijn concertreeksen. Een van hen is de 37-jarige Debbie uit Veldhoven. Zij neemt altijd een korte vakantie op rondom het concert, om "te kunnen genieten van de voor- en napret". Dit jaar gaat ze voor de 51e keer naar het evenement.

"Hoe donker het leven ook kan zijn, in juni is het feest", is het credo van Debbie. "We hebben heel jong veel mensen om ons heen verloren. Groots was altijd als een lichtpuntje en een soort van houvast in het leven", zegt ze tegen Omroep Brabant. "Zo draaiden we Dat komt door jou op de herdenkingsavond van mijn overleden dochtertje."

Ook Marijke (59) uit Venlo is groot fan van de Tilburgse zanger. De komende dagen bezoekt ze het concert vier keer. Ze heeft speciaal een T-shirt en een pet gekocht om te dragen tijdens deze laatste concerten.

"Ik heb er enorm veel zin in", vertelt ze. "Het laatste concert zal heel moeilijk worden. Dat wordt huilen, maar vast ook heel mooi."

New York met een zachte G

Meeuwis stopt met de concerten om nieuwe dingen te kunnen doen, zei hij eerder. "Ik voel dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging." Hij is bovendien veel tijd kwijt aan de optredens. "Als ik het podium op kwam met Groots, zag ik meteen dingen waarvan ik dacht: dat moet volgend jaar beter. Ik ben heel het jaar met Groots bezig. En niet alleen ik. Het is echt een team effort."

Groots bleef overigens niet binnen de Nederlandse grenzen. Guus trad ook duizenden kilometers hiervandaan op: in de Webster Hall in New York. Vooral Nederlandse fans kochten een kaartje; er werd dan ook niet in het Engels gezongen.

Guus Meeuwis met zijn standbeeld

Helemaal weg is Meeuwis niet als het slotakkoord geklonken heeft: bij de hoofdingang van het gebouw staat vanaf nu een standbeeld van de artiest.

De sculptuur is een kleine jongen met een bal onder zijn voet. Achterop het shirt staat de naam Guus, met rugnummer 17 ter ere van datzelfde aantal edities van concerten in het stadion.

Advertentie via Ster.nl