Guus Meeuwis
NOS NieuwsAangepast

New York met een zachte G: Guus Meeuwis speelt in Webster Hall

Jay-Z, Mick Jagger, Phil Collins, en vanavond... Guus Meeuwis: de Webster Hall in New York dient dit weekend als concertlocatie voor de Nederlandse zanger. Op hemelsbreed 5933 kilometer van zijn Groots met een Zachte G-locatie in Eindhoven treedt Meeuwis op met zijn populairste liedjes, zoals Het is een nacht..., Brabant en Per Spoor (Kedeng Kedeng).

Vooral Nederlandse fans hebben een kaartje gekocht:

Guus Meeuwis fans in New York

Voor Meeuwis is het een droom die uitkomt. "Twee jaar geleden, toen we deze concerten aankondigden, waren de kaartjes binnen een dag uitverkocht. Die konden vervolgens twee jaar niet doorgaan vanwege, nou dat weten we allemaal wel, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn momenten geweest waarop ik dacht: het gaat niet meer door. Dan moet je opeens wachten. Maar vanavond mag het weer, en dat is extra leuk."

De 50-jarige zanger organiseert de concerten in New York vanwege zijn 25-jarig (inmiddels 27-jarig) jubileum. Maar ook voor de tourshirts die voor zijn optredens worden gemaakt. "Ik heb in de Royal Albert Hall in Londen een concert gegeven, dat wilde ik heel graag. Daarna dacht ik: laten we naar Olympia in Parijs gaan. Maar als je echt een tof bandshirtje wil hebben, dan moet daar ook New York bij." In de Webster Hall is plek voor 1400 fans.

Vanavond wordt er niet Engels gezongen, want het overgrote deel van de bezoekers bestaat uit fans die vanuit Nederland met Meeuwis meereizen. "Er komen een paar Nederlanders die in New York wonen, maar het gaat vooral om mensen die ons achterna komen", legt Meeuwis uit. De meeste Nederlanders lijken net te zijn aangekomen in de miljoenenstad. "Sinds gisteren word ik opeens gehighfived op Fifth Avenue en zeggen we 'tot vrijdag' of 'tot zaterdag' tegen elkaar."

Dat er vooral Nederlandse fans naar New York gaan voor het concert valt op sociale media niet bij iedereen in goede aarde. Meerdere mensen stellen de vraag of een concert organiseren niet op een duurzamere manier had gekund:

Marjolijn Smits is een van die Nederlandse fans die Meeuwis achterna zijn gereisd. Haar bandshirtjescollectie wordt steeds groter, precies zoals Meeuwis het wil: Smits was in Londen, Parijs en nu New York. "Ik ben hier om mijn trilogie af te maken", zegt ze tegen Omroep Brabant. Smits heeft samen met een vriendin een weekje New York om het concert heen gepland. Eerst naar het Empire State Building, daarna naar Webster Hall.

Toch staat de reis voor Smits niet alleen in het teken van blijdschap. Het plan was oorspronkelijk dat ze met haar moeder naar de VS zou afreizen; eerder gingen ze al samen naar Londen en Parijs. Maar vanwege de gezondheid van haar moeder kan dat niet doorgaan, zegt Smits. "Ik sta hier daarom met gemengde gevoelens: gaaf dat het gebeurt, maar eigenlijk zou dit de grote reis van mij en mijn moeder worden."

Ik dacht eerst: dit was het wel, met New York. Maar vandaag fluisterde iemand Tokio in mijn oor.. En die past wel heel mooi in het rijtje.

Guus Meeuwis

Toch overheerst het enthousiasme. "Het wordt een lekker Hollands concert, beter kan toch niet. Heel gek is het niet dat Guus Meeuwis hier staat. Dit was ooit New Amsterdam, ze gaan hier gewoon even terug naar hun roots", vertelt reisgenoot Indra.

Is het lijstje wereldsteden nu compleet voor Meeuwis? "Ik dacht eerst: dit was het wel, met New York", zegt de zanger. "Maar vandaag fluisterde iemand 'Tokio' in mijn oor. En ja, die past wel heel mooi in het rijtje."

Ook maar op het bandshirt dan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl