Poetin houdt zijn toespraak bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou
NOS Nieuws

Poetin herhaalt eisen voor wapenstilstand, Oekraïne noemt voorstel absurd

President Poetin heeft in een toespraak opnieuw gezegd welke eisen Rusland stelt voor een directe wapenstilstand met Oekraïne. Hij stelt ook dat Rusland openstaat voor "vredesonderhandelingen". Vanuit Kyiv is het voorstel afgedaan als onzin, een herhaling van zetten en manipulatie.

Poetins toespraak was een opsomming van de eisen die Rusland al zo'n twee jaar stelt. Hij wil dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit de regio's Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Wat Poetin betreft is NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne uitgesloten en moet Kyiv ook de illegale annexatie van de Krim erkennen.

Het ultimatum bevat ook opnieuw de eis om de westerse sancties tegen Rusland op te heffen.

'Dit is geen vredesvoorstel'

De lijst is precies het tegenovergestelde van de Oekraïense inzet in de oorlog tegen de Russische invasiemacht. "Het is geen vredesvoorstel", reageert een adviseur van president Zelensky. "Rusland wenst niet meer te betalen voor deze oorlog en om deze op een andere manier weer voort te zetten."

Poetins nieuwste ultimatum komt niet uit de lucht vallen. Dit weekend komen tientallen wereldleiders bijeen in Zwitserland om het vredesvoorstel van de Oekraïense president te bespreken.

Rusland is niet uitgenodigd en doet de Oekraïense plannen af als een "afleidingsmanoeuvre". Vermoedelijk probeert Poetin Oekraïne nu wind uit de zeilen te nemen door te beweren dat Rusland nog steeds openstaat voor diplomatie.

Honderdduizenden doden

De Russische invasie heeft inmiddels honderdduizenden levens geëist. Vrijwel elke dag worden burgers in Oekraïne opgeschrikt door raket- en drone-aanvallen. De laatste maanden verliest Oekraïne gestaag terrein in het oosten van het land. Rusland lijdt daarbij volgens Oekraïne en het Westen zware verliezen.

Waar Moskou op de korte termijn in het voordeel lijkt, is dat onzeker op de lange termijn. Het voor de staatskas belangrijke gasbedrijf Gazprom verkeert in zwaar weer. Kyiv heeft een tekort aan manschappen, maar krijgt vele tientallen miljarden aan wapens en munitie vanuit de VS en Europa. Oekraïne heeft ook een aantal maatregelen genomen om het aantal militairen weer op peil te krijgen.

Onderhandelingen in 2022

Aan het begin van de oorlog hebben de twee strijdende partijen met elkaar om de tafel gezeten. Maar de onderhandelingen over een wapenstilstand liepen al snel stuk. Oekraïne blijft erbij dat Russische bezetters, die de oorlog zijn begonnen, het volledige land moeten verlaten inclusief de Krim.

De Russische leider "is niet in de positie om Oekraïne te dicteren wat het moet doen voor vrede", zegt de Amerikaanse minister van Defensie Austin vandaag. De VS heeft onlangs een tienjarig veiligheidspact met Oekraïne gesloten.

Leiders van de de G7 hebben gisteren besloten om Oekraïne een lening van 50 miljard dollar te geven. De rente op Russische bevroren tegoeden wordt hiervoor als onderpand gebruikt. Het geld is bedoeld om de steun voor Oekraïne op de lange termijn veilig te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl