Pascal Jansen tekent bij Ferencváros
NOS Voetbal

Jansen tekent na AZ-ontslag bij Hongaarse club Ferencváros

Trainer Pascal Jansen gaat aan de slag bij de Hongaarse recordkampioen Ferencváros. Hij tekent een contract tot 2026.

Jansen was tot januari van dit jaar werkzaam bij AZ. De 51-jarige trainer was eerst assistent van de toenmalige hoofdtrainer Arne Slot, waarna hij het roer in 2020 over nam.

Onder Jansen eindigde AZ als derde (2021), vijfde (2022) en vierde (2023). Eerder werkte hij onder meer bij HFC Haarlem, Vitesse, Sparta, en PSV.

Voorronde CL

Bij de club uit Boedapest is Jansen de opvolger van Dejan Stanković, die naar Spartak Moskou vertrok. Ferencváros komt komend seizoen uit in de voorronde van de Champions League.

Bij de regerend landskampioen van Hongarije treft Jansen onder andere Surinaams international en oud-speler van De Graafschap Myenty Abena. De Nederlandse verdediger Mats Knoester tekende in 2022 bij Ferencváros, maar werd afgelopen seizoen verhuurd aan het Deense Aarhus.

Apengeluiden

Jansen heeft bij de Hongaarse club in Ricardo Moniz een Nederlandse voorganger. De Rotterdammer kwam in augustus 2012 bij Ferencváros en werd in december 2013 ontslagen.

Ricardo Moniz

In 2022 keerde Moniz terug in de Hongaarse competitie als trainer van Zalaegerszegi. Al snel kreeg hij het aan de stok met de Hongaarse voetbalbond. De coach werd voor een maand geschorst, omdat hij zijn ploeg van het veld wilde halen in het uitduel met Honvéd, nadat er vanaf de tribune herhaaldelijk apengeluiden hadden geklonken.

"Ik had de vierde official gewaarschuwd dat de oerwoudgeluiden moesten stoppen", zei Moniz destijds tegenover de NOS over het incident. "Hij vertelde dat hij niets had gehoord en hetzelfde gold voor de scheidsrechter en de trainer van de tegenstander. Het is altijd hetzelfde hier, heel selectief allemaal."

Koeman niet verbaasd

Erwin Koeman, nu de assistent van broer Ronald bij het Nederlands elftal maar tussen 2008 en 2010 zelf bondscoach van Hongarije, toonde zich allerminst verbaasd over de ervaringen van Moniz. "De mensen met wie ik toen heb gewerkt, waren totaal niet racistisch. Maar in mijn tijd maakte ik in Hongarije ook soms racisme mee, net zoals dat overigens in Nederland soms het geval is."

"In dat land heb ik het gevoel dat niet iedereen zomaar zijn mening mag verkondigen. Dat gevoel wordt ook versterkt met Viktor Orban als premier. Het feit dat Ricardo al na een paar dagen is geschorst, zegt eigenlijk genoeg hoe men in Hongarije oordeelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl