Jaylen Brown van Boston

Boston Celtics na winst in Dallas nog maar één zege verwijderd van achttiende NBA-titel

Boston Celtics heeft nog maar één zege nodig om zich kampioen van de NBA te mogen noemen. Boston won woensdag in Dallas met 106-99 van de Mavericks en heeft daardoor een 3-0 voorsprong genomen in de finale van de play-offs.

Nadat de Celtics, voor het laatst kampioen in 2008, in eigen huis de eerste twee duels met 107-89 en 105-98 naar zich toe hadden getrokken, was het aan Dallas om de spanning in de finale terug te brengen met een overwinning.

Doncic kwijt

Maar Boston werkte daar niet aan mee. De bezoekers leken de buit binnen te hebben, nadat ze na een 20-5 run uit waren gelopen naar een 91-70 voorspong begin vierde kwart. Dallas kwam nog knap terug tot op één punt (93-92) na een score van Kyrie Irving met nog drieënhalve minuut te gaan.

Alleen was de thuisploeg toen al sterspeler Luka Doncic kwijt, de Sloveen was een minuut eerder met zijn zesde persoonlijke fout naar de kant verdwenen. Jaylen Brown en Derrick White (driepunter) brachten namens Boston het verschil weer op zes punten (98-92) en daar kwam de thuisploeg niet meer overheen.

Jayson Tatum en Jaylen Brown vieren de zege

Jayson Tatum (31) en Brown (30) maakten samen meer dan de helft van de punten van Boston, waar de Let Kristaps Porzingis door een onderbeenblessure, opgelopen in de tweede wedstrijd, niet in actie kwam.

Irving was met 35 punten topscorer bij Dallas, dat twee keer kampioen werd in de NBA, voor het laatst in 2011. Doncic was goed voor 27 punten, maar schoot maar 11 van zijn 27 schotpogingen raak.

'Geschiedenis schrijven'

De vierde wedstrijd wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag gespeeld, opnieuw in Dallas. Als Boston die wint, is de club voor de achttiende keer de beste in de NBA, één keer meer dan Los Angeles Lakers, waarmee het nu nog het record deelt.

De kansen van Dallas om het tij nog te keren, lijken verwaarloosbaar. Van de voorgaande 156 teams die in een play-offserie met 3-0 achter kwamen, is nog nooit een team alsnog als winnaar uit de strijd gekomen.

Desondanks gelooft Dallas-speler Derrick Livey er nog in. "We moeten gewoon geschiedenis gaan schrijven en de volgende wedstijden allemaal spelen alsof ons leven ervan afhangt."