De paus
NOS Nieuws

Paus gebruikt opnieuw denigrerende term over homo's in het Vaticaan

Paus Franciscus heeft zich in besloten kring opnieuw denigrerend uitgelaten over homoseksuelen in het Vaticaan, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Volgens het persbureau gebruikte de paus opnieuw het woord "frociaggine", dat zoveel betekent als "flikkerbende". Tijdens een ontmoeting vandaag met priesters zei hij: "Er hangt een sfeer van flikkerigheid in het Vaticaan". Daarop zei hij dat het beter zou zijn als jonge mannen met "homoseksuele neigingen" niet worden toegelaten tot de priesteropleiding.

Eind vorige maand kwam naar buiten dat de paus tijdens een besloten ontmoeting met een aantal Italiaanse bisschoppen dezelfde beladen term had gebruikt. Op de bijeenkomst ging het over de vraag of celibataire homoseksuele mannen toegelaten mogen worden tot een priesteropleiding.

De paus antwoordde stellig van niet, want, zo zei hij, op de priesteropleidingen is er al veel te veel 'frociaggine'. Het duurde een week voor de uitspraak uitlekte via een roddelwebsite. Er werd geschokt op gereageerd, omdat Franciscus juist bekendstaat om zijn relatief tolerante houding tegenover de lhbti-gemeenschap.

Het Vaticaan bevestigde in een reactie niet dat Franciscus het woord daadwerkelijk heeft gebruikt. "De paus verontschuldigt zich bij iedereen die zich beledigd voelt", zei een woordvoerder toen. Het was nooit zijn bedoeling om iemand te beledigen of homofobe termen te gebruiken, aldus de zegsman.

Ook verdedigden mensen de paus door te zeggen dat hij de bijklank van het woord niet goed heeft ingeschat, omdat hij Argentijns en dus Spaanstalig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl