Paus Franciscus
NOS Nieuws

Vaticaan na uitspraak paus: 'Was nooit de bedoeling om te beledigen'

Het Vaticaan heeft gereageerd op de ophef die is ontstaan na uitspraken van paus Franciscus vorige week maandag. Tijdens een besloten ontmoeting met een aantal Italiaanse bisschoppen gebruikte de paus toen een beladen term.

Op de bijeenkomst ging het over de vraag of celibataire homoseksuele mannen toegelaten mogen worden tot een priesteropleiding. De paus antwoordde stellig van niet, want, zo zei hij, op de priesteropleidingen is er al veel te veel 'frociaggine'. Vrij vertaald betekent dat 'flikkerbende'.

"De paus verontschuldigt zich bij iedereen die zich beledigd voelt", zegt een woordvoerder. Het was nooit zijn bedoeling om iemand te beledigen of homofobe termen te gebruiken, aldus de zegsman. Het Vaticaan bevestigt overigens niet dat Franciscus het woord daadwerkelijk heeft gebruikt.

De term frociaggine komt uit de Romeinse straattaal en heeft een zeer negatieve bijklank. Mensen die de paus verdedigen zeggen dat hij de bijklank van het woord niet goed heeft ingeschat, omdat hij Spaanstalig is.

"Wie ben ik om te oordelen?"

Het duurde een week voor de uitspraak uitlekte, dat gebeurde gisteren via een roddelwebsite. Er werd geschokt op gereageerd, omdat Franciscus juist bekendstaat om zijn relatief tolerante houding tegenover de lhbti-gemeenschap.

Velen zullen zich zijn uitspraak herinneren aan het begin van zijn pausschap, toen hem werd gevraagd naar de positie van homoseksuele priesters: "Wie ben ik om te oordelen?", zei hij toen. Daarnaast veroorzaakte hij onlangs opschudding omdat hij zei dat priesters relaties van stellen van hetzelfde geslacht mogen zegenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl