Archiefbeeld Jemen
NOS NieuwsAangepast

Migrantenschip gezonken voor kust van Jemen, minstens 49 doden

Voor de kust van Jemen is gisteren een schip met migranten gezonken, dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Daar zijn volgens de organisatie die is verbonden aan de VN tenminste 49 mensen bij om het leven gekomen. 140 mensen worden nog vermist. Onder de doden zijn 31 vrouwen en zes kinderen.

Aan boord waren zo'n 260 Somaliërs en Ethiopiërs, die vanaf Somalië een reis van 320 kilometer aflegden over de Golf van Aden. Er wordt nog steeds gezocht naar vermisten. De IOM heeft twee medische teams gemobiliseerd om onmiddellijk hulp te bieden aan de overlevenden. Tot nu toe zijn er 71 mensen gered.

Op weg naar Golfstaten

Migranten die vanuit Oost-Afrika en de Hoorn van Afrika naar de Golfstaten willen voor werk reizen vaak via Jemen. Ondanks dat daar al jarenlang een burgeroorlog gaande is, blijft het aantal migranten dat naar Jemen komt stijgen.

Om Jemen te bereiken worden migranten door smokkelaars meegenomen op vaak gevaarlijke en overvolle boten. In april kwamen er nog 62 mensen om bij twee andere schipbreuken.

De IOM heeft op deze route sinds 2014 in totaal 1860 doden geregistreerd. De route van de Hoorn van Afrika naar Jemen is een van de drukste en gevaarlijkste migratieroutes ter wereld.

Afrika-correspondent Elles van Gelder deed in maart verslag van de migratieroute via Djibouti:

Mensensmokkel en geweld: mee langs de Afrikaanse migratieroute die je niet kent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl