NOS Nieuws

Verplichte zzp-verzekering gaat maximaal 195 euro kosten, uitkering bij jaar ziekte

De voorgenomen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers gaat maximaal 195 euro per maand kosten en keert 70 procent van de winst uit tot maximaal het minimumloon. Zelfstandigen die door ziekte een jaar niet in staat zijn geweest om het minimumloon te verdienen hebben recht op deze uitkering, uiterlijk tot aan de AOW-leeftijd.

Dat blijkt uit het wetsvoorstel hierover dat demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken bekend heeft gemaakt. De plannen voor de verplichte verzekering voor zelfstandigen zijn vanaf vandaag online te bekijken en te becommentariëren.

Zelfstandigen die liever een eigen verzekering regelen of er al een hadden, kunnen zich voor de verplichte verzekering afmelden. Wel moet hun eigen verzekering aan bepaalde voorwaarden voldoen.

De wet is opgesteld in overleg met met de werkgevers-, werknemers-, zelfstandigenorganisaties en verzekeraars. Het is de bedoeling dat belanghebbenden nog een laatste keer online kunnen reageren op deze zogenaamde Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ), voordat deze naar de Tweede Kamer gaat die erover moet gaan beslissen.

Niet onomstreden

De verzekering is al jaren in de maak en niet onomstreden. Zelfstandigen zijn bang dat de premie voor hen te hoog is of vinden dat de overheid zich niet moet bemoeien met hun ondernemerschap.

Van Gennip wijst erop dat voor werknemers ook een verplichte verzekering geldt en dat de financiële gevolgen van de arbeidsongeschiktheid van zelfstandigen nu worden afgewenteld op de samenleving. Ook kunnen niet alle ondernemers een commerciële verzekering afsluiten, bijvoorbeeld omdat zij een medische aandoening hebben.

"Met deze verzekering kunnen zelfstandigen uitgaan van een basisvangnet bij arbeidsongeschiktheid en komen mensen niet zomaar in de bijstand met alle toetsen en het 'opeten' van het eigen vermogen als gevolg", zegt Van Gennip. "Ook hoeven zij niet afhankelijk te worden van hun partner."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl