Vinícius Júnior wijst de fans aan die hem racistisch bejegenden
NOS VoetbalAangepast

Valencia-fans veroordeeld tot acht maanden cel wegens racisme tegen Vinícius

In Spanje zijn voor het eerst gevangenisstraffen opgelegd aan voetbalfans na racistische uitingen richting een speler in een stadion. Drie mannen die vorig jaar mei in een thuiswedstrijd van Valencia Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior beledigden, zijn veroordeeld tot acht maanden cel.

"Deze eerste strafrechtelijke veroordeling in de Spaanse geschiedenis is niet voor mij, maar voor alle zwarte mensen", zegt de Braziliaanse aanvaller op sociale media. Vinícius bedankt ook zijn club en de Spaanse competitie. "Ik wil La Liga en Real Madrid bedanken voor hun hulp bij het tot stand brengen van deze historische veroordeling. Er volgen er nog meer."

'Geweldig nieuws'

"Geweldig nieuws voor de strijd tegen racisme in Spanje", reageerde voorzitter Javier Tebas van La Liga, de hoogste divisie in Spanje. "Het herstelt het onrecht dat Vinícius is aangedaan en geeft een duidelijke boodschap af aan de mensen die naar een voetbalstadion gaan om te beledigen."

De mannen moesten vandaag voor de rechter verschijnen

Het incident deed zich voor tijdens de competitiewedstrijd Valencia-Real Madrid, waarin Vinícius niet voor het eerst dat seizoen het mikpunt werd van racisme. De Braziliaanse aanvaller rende prompt naar de tribune waar de boosdoeners zaten en wees ze aan.

Excuusbrief

De drie supporters, die ook een stadionverbod voor twee jaar aan de broek kregen, verdwijnen vooralsnog niet daadwerkelijk achter slot en grendel. In Spanje hoeven veroordeelden die voor een niet-gewelddadig misdrijf een straf van minder dan twee jaar krijgen, die celstraf niet te ondergaan zolang ze geen andere overtredingen begaan.

La Liga liet in een verklaring weten dat de beklaagden tijdens de hoorzitting een excuusbrief aan Vinícius, La Liga en Real Madrid voorlazen. Vanwege hun medewerking aan het onderzoek ontliep het drietal de maximale celstraf van een jaar.

Champions League

De 23-jarige Braziliaan was anderhalve week geleden een van de doelpuntenmakers voor Real Madrid in de met 2-0 gewonnen Champions League-finale tegen Borussia Dortmund en werd ook uitgeroepen tot de beste speler van het Champions League-seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl